Shenjat dalluese që tregojnë se personi që keni në krah po ju mashtron

Jun 17, 2022 | 16:03
SHPËRNDAJE

Cilat emocione udhëheqin personin jobesnik? Në këtë artikull ne analizojmë universin emocional të personit që ne zakonisht e identifikojmë si ‘fajtor’.

Në rast tradhtie, ne priremi të përqendrohemi në emocionet që ndjen ai që është tradhtuar: zhgënjimi, trishtimi, zemërimi, humbja e besimit etj. Megjithatë, rrallë mendojmë për ndjenjat e personit jobesnik.

Si mund të dallohet një person ‘mashtrues’?

Reagimi i një personi ‘mashtrues’ varet nga vlerat, besimet, personaliteti dhe motivimet që ai zotëron. Ai mund të dallohet nga:

1. Ankthi 

Tensioni midis mashtrimit dhe së vërtetës shpesh shkakton një konflikt të brendshëm te personi jobesnik, veçanërisht kur ai beson në vlera të tilla si besimi dhe respekti reciprok.

2. Gëzimi

Ndjenjat e personit ‘mashtrues’ mund të ndikojnë në polin e kundërt. Ka nga ata që ndihen të gjallë falë një aventure jashtë lidhjes. Adrenalina të jep ndjesinë se jeta e tyre është bërë befas emocionuese.

3. Faji

Ndjenja e fajit mund të shoqërohet me ankth dhe stres, duke përbërë një nga emocionet më të forta në rast tradhtie.

4. Iluzionet

Personi ‘mashtrues’ ndihet mirë dhe rrit vetëvlerësimin e tij duke u ndjerë i kërkuar nga dikush tjetër përveç partnerit të tij.

5. Mërzia mes ndjenjave

‘Mashtrues’ mërziten nga monotonia, duke bërë gjithmonë të njëjtat gjëra me partnerin. Ai përpiqet të thyejë përditshmërinë me diçka që i duket emocionuese dhe argëtuese.

6. Frika mes ndjenjave

Ndër të tjera, ndjenjat e personit ‘mashtrues’ shpesh shfaqin frikë. Ajo jeton në frikë të vazhdueshme se mos zbulohet dhe se aventura e saj/tij emocionuese dhe argëtuese mund të marrë fund.

7. Trishtim

Ndjenjat e një personi ‘mashtrues’ mund të karakterizohen nga trishtimi i thellë, si për vetë aktin e tradhtisë së partnerit, ashtu edhe për zhgënjimin e pritshmërive të të tjerëve dhe të tyre.

8. Frustrim mes ndjenjave

Është e mundur që personi ‘mashtrues’ të ndjejë një zhgënjim të caktuar sepse nuk mund të kryejë projekte të caktuara me të dashurin e tij sepse nuk do që të zbulohet.

Konkluzione

Tradhtia nuk është e lehtë për t’u duruar dhe në planin afatgjatë përfundon duke ndikuar në jetën e të gjithë atyre që marrin pjesë në të në mënyrë të drejtpërdrejtë ose të tërthortë.

Revista Psikologjia

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura