“Pas 10 ditësh del nga izolimi dhe nuk je infektues”/ Epidemiologu Alimehmeti sqaron udhëzimin e ri për Covid-19

Oct 22, 2020 | 10:03
SHPËRNDAJE

alimehmeti

Ekspertët e shëndetit publik vazhdojnë të studiojnë sjelljet e virusit të ri në popullatë, ndërkohë që së fundmi Qendra Evropiane për Kontrollin e Sëmundjeve, si autoriteti më i lartë ka publikuar udhëzimin e ri që është një dokument që tregon se sa ditë duhet të rrijë në izolim një person asimptomatik, një pacient që shfaq simptoma të lehta e mesatare e deri tek ata që përjetojnë simptoma të rënda dhe që natyrisht kërkojnë trajtim spitalor.

Ky udhëzim është një guidë ky secili shtet mund t’i referohet për të trajtuar pacient me Covid-19. Në rekomandimet që sapo janë publikuar citohet qartë se pas sa ditësh një person që konfirmohet pozitiv nuk është më rrezik për personat e tjerë

Në një lidhje ‘Skype’ në ‘Wake Up’ në Top Channel, epidemiologu Ilir Alimehmeti sqaroi udhëzimin e ri, i cili thekson se një person me Covid-19 nuk infekton pas një periudhe të caktuar.

“Ky është një dokument shumë i rëndësishëm, është një guidë teknike e datës 16 tetor nga ECDC, e cila në fakt i thjeshton gjërat, kështu që nuk ka asnjë vështirësi për ta përfshirë në strategjitë e çdo shteti. Madje edhe në shtetet si Shqipëria, me më pak mundësi se shtetet e tjera, sepse i thjeshton.

I thjeshton për shembull duke mos kërkuar një tampon për negativizim në momentin që personi ka qenë komplet asiptomatik dhe thotë mbas 10 ditësh ky person mund të dalë nga izolimi.

I thjeshton duke thënë se rastet e lehta deri në të moderuara dhe kjo patjetër është edhe vendim pak i mjekut për të përcaktuar nëse është rast i lehtë apo i moderuar, sërish thotë se pas 10 ditësh mund të dalësh pa tampon ose mund të bësh edhe dy tamponë nëse ke mundësi. Të dyja janë në rregull. Tani kuptohet qarte se personi nuk është më infeksioz pas një periudhe të caktuar”, sqaroi mjeku.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura