Long Covid, për çfarë po flasim dhe pse mund të ndryshojë historinë e kësaj pandemie

May 12, 2022 | 15:43
SHPËRNDAJE

Nëse pandemia Covid-19 nuk ka mbaruar ende, bishti i pasojave të saj afatgjata sapo ka filluar. Çrregullimet që zgjasin me kalimin e kohës mund të përmblidhen në një emër: quhet Long Covid, një gjendje që është ende pak e studiuar dhe për të cilën shkenca kohët e fundit ka filluar të vërë në dyshim veten e saj. Istituto Superiore di Sanità e përkufizon atë si një “gjendje të vazhdueshme të shenjave dhe simptomave që vazhdojnë ose zhvillohen pas një infeksioni akut Covid-19”. Por ende nuk dihet saktësisht se sa zgjasin sëmundjet, nëse ato bëhen kronike apo jo.

ISS ofron gjithashtu një përkufizim të mëtejshëm: nëse simptomat vazhdojnë të shfaqen përtej katër javësh nga infeksioni deri në 12 javë, flasim për “sëmundje simptomatike të vazhdueshme Covid-19”; Nëse simptomat zgjasin më shumë se 12 javë dhe nuk mund të shpjegohen me ndonjë gjendje tjetër, quhet “sindroma post-Covid”. Kur flasim për Long Covid i referohemi të dyja situatave.

Për të sqaruar këtë kusht që po ankohen gjithnjë e më shumë persona të shëruar nga infeksioni Sars-CoV-2 – po flasim për qindra mijëra njerëz edhe pse numri i saktë mungon. Një artikull Italian ka vendosur të lançojë “Dentro l”, që ka të bëjë me enigmat e long Covid, i cili përfshin një sërë intervistash me ekspertë, njohuri dhe dëshmi për të hedhur dritë mbi këtë pandemi.

Çfarë dimë deri më tani për Long Covid, përkufizimi dhe simptomat

Siç e kemi parë, ka ende pak informacion për Long Covid. Në nivel ndërkombëtar, autoritetet kryesore shëndetësore po kryejnë projekte kërkimore me synimin për t’i dhënë një përkufizim të vetëm kësaj patologjie dhe për të gjetur kura dhe trajtime specifike. Edhe në Itali nuk mungojnë studimet: ndër to do të vijnë së shpejti rezultatet e një pune komplekse të kryer nga Humanitas e Milanos. Por edhe ISS ka lëvizur tashmë, duke i lënë vendin një projekti për monitorimin e Long Covid dhe për t’i dhënë qendrave që merren me këtë çrregullim udhëzime të qarta për kujdesin ndaj të sëmurëve, të cilat ende mungojnë për momentin.

Por çfarë është Long Covid dhe cilat janë simptomat? Sipas ISS, manifestimet më të shpeshta përfshijnë asteninë e rëndësishme dhe të vazhdueshme, e cila është gjithashtu simptoma më e dokumentuar, anoreksia, dobësia muskulore, ethet e përsëritura, dhimbjet e përhapura, mialgjia dhe artralgjia, si dhe një përkeqësim i përgjithshëm i cilësisë së jetës. Por diagnoza e Long Covid është thjesht klinike dhe bazohet vetëm në një histori infeksioni dhe një dështim të plotë për t’u rikuperuar me zhvillimin e disa prej këtyre simptomave. Patologjia mund të shfaqet edhe tek fëmijët. Edhe pse aktualisht ka pak raste, Covid-i i gjatë mund të shkaktojë simptoma të vazhdueshme për disa muaj edhe tek më të vegjlit, ku manifestimet më të shpeshta janë ethe, çrregullime gastrointestinale, lodhje, dhimbje fyti, dhimbje koke, ndryshime humori, shqetësim gjumi, vështirësi në përqendrim.

Long Covid, mungon një protokoll i vetëm

Pasojat e infeksionit mund të çojnë në një pamje klinike ndonjëherë shumë komplekse. Në shumë raste nuk është e lehtë të vendosësh një diagnozë, sepse një person me Long Covid mund të ketë një ose më shumë nga këto manifestime në të njëjtën kohë: dhimbje koke, simptoma kardiovaskulare, ndryshime në nuhatje dhe shije, probleme me sistemin endokrin. Çrregullime gastrointestinale, dermatologjike, hematologjike (të tilla si sëmundja tromboembolike venoze), psikologjike dhe psikiatrike. Nuk ka shifra dhe vlerësime të sakta për përhapjen, por është vërtetuar se të paktën gjysma e popullsisë ka të paktën një nga simptomat e përshkruara më sipër si pasojë e infeksionit.

Në mungesë të një protokolli të vetëm, të cilit mund t’i referohen mjekët dhe strukturat që merren me Covid-in e gjatë, çdo qendër që është kujdesur për pacientët që gjenden në këtë gjendje është organizuar në mënyrën e vet, me rezultat që në Itali kujdesi dhe trajtimi mund të ndryshojë nga rajoni në rajon, nga spitali në spital. Pikërisht për standardizimin e protokolleve të ndryshme, ISS po punon për një projekt monitorimi, i cili sapo ka nisur, me synimin për të dhënë udhëzime të përbashkëta dhe për të bërë një regjistrim të atij ekzistues.

Revista Psikologjia

© Panorama.al

Te lidhura