Vitamina E është një antioksidant i fuqishëm që mbron qelizat nga dëmet e ndryshme.
Ky ushqyes thelbësor për shëndetin gjendet në shumë ushqime por ofrohet edhe si suplement në farmaci. Vitaminën E trupi e ruan dhe e përdor sipas nevojës.
Oksidimi
Oksidimi i qelizave është i ngjashëm me ndryshkun. Ai përshpejton plakjen dhe vjen si pasojë e ekspozimit të qelizave ndaj radikaleve të lira.
Oksidimi shkakton sëmundjet e zemrës dhe dëmtim të qelizave. Vitamina E është antioksidant dhe si i tillë mbron qelizat nga dëmet e shkaktuara prej radikaleve të lira. Kjo vitaminë ngadalëson plakjen e qelizave, thonë studimet.
Studimet shkencore mbi rolin e vitaminës E
Shkencëtarët kanë kryer shumë studime për rolin e vitaminës E në trajtimin e një sërë sëmundjesh siç është
- Ngushtimi i enëve të gjakut
- Tensioni i lartë i gjakut
- Sëmundjet e zemrës
- Dëmtimi i qelizave
Vitamina E u vjen në ndihmë njerëzve jeta e të cilëve është e ekspozuar ndaj shumë faktorëve të rrezikut. Radikalet e lira nxiten më shumë nga duhanpirja, ndotja e ajrit dhe ekspozimi ndaj rrezeve ultravjollcë.
Njerëzit mund ta marrin vitaminën E nëpërmjet ushqimit Kujdes me suplementët, nëse e teproni mund të përballeni me disa efekte anësore.
Burimet ushqimore të vitaminës E
- Në 30 gramë fara luledielli gjenden 7.4 mg vitaminë E
- Në 30 gramë lajthi gjenden 4.3 mg vitaminë E
- Në 30 gramë kikirikë gjenden 2.2 mg vitaminë E.
- Në 30 gramë bajame të pjekura gjenden 6.8 mg vitaminë E.
- Gjysëm avokado ka 2.08 mg vitaminë E.
- Gjysëm racioni (pjate) me spinaq të zier ofron 1.9 mg vitaminë E
- Gjysëm racioni brokoli i zier ofron 1.2 mg vitaminë E.
- Një kivi ofron 1.1 mg vitaminë E.
Ju mund të kombinoni spinaqin me lajthitë ose bajamet për të marrë sasi të mjaftueshme të vitaminës E, nga e cila do të përfitoni shumë./AgroWeb.org
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al