Bamja (Abelmoschus esculentus) është një ndër perimet më të vjetra, kultivuar 3000 vjet më parë në Etiopi, në brigjet e Nilit. Deri në ditët e sotme, prodhuesit më të mëdhenj në botë janë India, Pakistani dhe Nigeria.
Bamja është përdorur gjerësisht në kuzhinën aziatike, arabe dhe afrikane dhe është gjithashtu mjaft popullore dhe në vendin tonë.
Nuk mund të themi që bamja është ndër perimet më të pëlqyera, por vlerat e saj janë të pamohueshme. Lexoni më poshtë të mësoni se çfarë përfitimesh ka organizmi ynë nëse në dietën tonë ushqimore përfshijmë rregullisht bamje.
Bamjet ulin nivelin e kolesterolit në gjak.
Në periudhen e shtazenise, duhet te jene ne krye te listes se perimeve.
Vitamina C dhe fibrat që gjenden me shumicë te bamjet çhelmojnë lëkurën tuaj dhe riparojnë indet e trupit. Trajton çrregullimet si: gjakderdhje ekstreme menstrual dhe sëmundjet seksualisht të transmetueshme: sifilizi, gonorre dhe dizuri.
Ul rrezikun e kancerit të zorrëve dhe ndihmon procesin e tretjes. Antioksidantët, vitamina C dhe minerale të tjera si hekur, magnez, kalcium, mangan, rrisin imunitetin tuaj dhe ndikojnë pozitivisht në mirëqenien tuaj të përgjithshme.
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al