Shëndeti mendor gjatë dhe pas shtatzënisë, pse është kaq e nevojshme terapia perinatale?

May 4, 2024 | 12:21
SHPËRNDAJE

Vitet e fundit, shëndeti mendor perinatal ka parë të forcuara njësitë psikiatrike të nënës dhe neonatale; një përforcim i motivuar nga incidenca e lartë e pacientëve të trajtuar në këtë lloj repartesh.

shtatzene

 

Periudha e hershme pas lindjes është gjithashtu një fazë rreziku për shfaqjen e sëmundjeve mendore. Një studim tregoi se gratë kanë më shumë gjasa të shtrohen në spital psikiatrik një muaj pas lindjes sesa para shtatzënisë. Pranimi pas lindjes i grave është i lartë si në ato me dhe pa çrregullime psikiatrike. Megjithatë, kjo incidencë është më e lartë tek ata që vuajnë nga një çrregullim humori (Munk-Olsen, et al., 2016).

Problemet mendore gjatë dhe pas shtatzënisë kanë nxjerrë në pah nevojën e zhvillimit të ndërhyrjeve perinatale, si për prindërit ashtu edhe për foshnjat. Në këtë kontekst, psikologjia perinatale ka luajtur një rol të rëndësishëm. Kjo degë e re e psikologjisë i kushtohet hetimit dhe ndërhyrjes (terapi perinatale) në aspektet emocionale, njohëse dhe të sjelljes që lidhen me shtatzëninë , lindjen dhe rritjen e foshnjës në muajt e parë.

Terapia perinatale është një degë e psikologjisë që ndërhyn gjatë shtatzënisë, lindjes dhe periudhës pas lindjes. E inkuadruar në të ashtuquajturën psikologji perinatale, ajo është përgjegjëse për adresimin e nevojave psikologjike dhe problemeve të prindërve që nga konceptimi deri në lindje. Po kështu, ai kryen ndërhyrje pas lindjes së foshnjës. Ndërhyrjet perinatale janë të fokusuara si në dimensionin emocional dhe kognitiv ashtu edhe në atë të sjelljes. Përveç kësaj, ato kanë funksionin e sigurimit të mirëqenies së prindërve dhe t’i ndihmojnë ata në çdo rast që mund të ndikojë në shëndetin e tyre mendor. Edhe pse terapia perinatale është e dedikuar për të dy prindërit, në përgjithësi, nëna është boshti qendror i ndërhyrjeve, pasi është më e prekura nga procesi i shtatzënisë, për shkak të ndryshimeve mendore, fizike dhe hormonale që pëson. Sipas Shoqatës Spanjolle të Psikoterapisë Perinatale, disa tema specifike në të cilat fokusohet terapia perinatale janë:

Problemet e fertilitetit.

Depresioni dhe ankthi gjatë shtatzënisë.

Frika nga lindja.

Shtatzënitë traumatike.

Humbja e foshnjës.

Problemet e ushqyerjes me gji.

Përshtatja me amësinë/atësinë.

Depresioni pas lindjes.

Lidhja me foshnjën ose krijimi i një lidhjeje të sigurt.

Fushat kryesore të ndërhyrjes së terapisë perinatale

Më pas do të shqyrtojmë disa fusha të ndërhyrjes së kësaj terapie.

1.Mbështetje para konceptimit

Terapia perinatale mund të ndërhyjë para shtatzënisë, pra kur  dëshironi të keni një fëmijë. Emocionet që lidhen me dëshirën për të pasur një fëmijë mund të çojnë në disa probleme, veçanërisht nëse ka probleme me fertilitetin.

2.Aborti

Pasojat emocionale të një aborti mund të ndikojnë në funksionimin e përditshëm të çiftit, veçanërisht të nënës. Ndikimi emocional është zakonisht shumë i fortë kur keni dëshirën për të pasur një fëmijë. Dhimbja e shkaktuar nga vdekja e një foshnje mund të kërkojë terapi.

3.Mbështetja psikologjike gjatë shtatzënisë

Shtatzënia shkakton ndryshime hormonale që gjenerojnë një efekt të konsiderueshëm në jetën e një gruaje, gjë që reflektohet në ndryshimet në mënyrën se si ajo ndjen dhe rregullon emocionet.  Për këtë arsye, psikologët përgjegjës për terapinë ofrojnë mbështetje gjatë përpunimit të këtyre ndryshimeve dhe promovimit të ekuilibrit emocional.

3.Përgatitja për lindje

Frika nga lindja ose ankthi për të mos ditur se çfarë të bëni më pas janë disa nga aspektet që shihen në konsultim me një terapist perinatal. Kjo fazë është një periudhë kyçe që ka pasoja të thella për shumë gra.

4.Mbështetja pas lindjes

Gratë mund të kenë një lindje traumatike, prandaj, mbështetja psikologjike është e nevojshme për të parandaluar që kjo përvojë të shkaktojë depresion pas lindjes . Është gjithashtu thelbësore të forcohet lidhja midis nënës dhe foshnjës. Shumica e grave të prekura nga depresioni pas lindjes mund të kenë simptoma për gjashtë muaj, dhe ato mund të zgjasin edhe nëse nuk trajtohen.

5.Mbështetja e familjes

Lindja e fëmijës, në shumicën e rasteve, është gjithashtu një përvojë familjare. Prandaj, është funksioni i terapisë perinatale të përgatisë njerëzit që jetojnë me dikë që do të ketë një fëmijë ose që do të marrë pjesë në kujdesin e tyre

Si të kryhet terapia perinatale?

Terapia perinatale mund të zbatohet nga qasje të ndryshme terapeutike . Mund të bëhet përmes terapisë konjitive të sjelljes për të ndihmuar prindërit të rimendojnë modelet e tyre të të menduarit dhe mënyrën se si ata përjetojnë dhe sillen gjatë shtatzënisë.

Mund të përdoret gjithashtu terapi e shkurtër e fokusuar në zgjidhje, në të cilën terapisti ndihmon pacientin të gjejë zgjidhje për një situatë të pafavorshme. Ideja është të përdoret të menduarit racional në zgjidhjen e problemit. Për të aplikuar këtë terapi të shkurtër është e nevojshme të përcaktohen qëllimet terapeutike, të studiohen zgjidhjet e mëparshme të tentuara dhe të kërkohen informacione për momentet në të cilat problemi duhet të ishte shfaqur, por nuk u shfaq. Pacienti gjithashtu duhet të inkurajohet për të kërkuar dhe aplikuar zgjidhje alternative.

Pavarësisht nga qasja e përdorur për aplikimin e terapisë perinatale, e rëndësishme është hartimi i një plani trajtimi të personalizuar të fokusuar në përvojën dhe nevojat e prindërve . Si përfundim, terapia perinatale ofron një gamë të gjerë veprimi që u mundëson nënave dhe baballarëve të përjetojnë shtatzëninë në mënyrë të shëndetshme, në mënyrë të tillë që përvoja e sjelljes së një qenieje tjetër njerëzore në botë të jetë e paharrueshme.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura