Pse duhet të luftojmë me vendosmëri kundër FETO-s?

Jul 15, 2021 | 9:15
SHPËRNDAJE

MEVLUT ÇAVUSOGLU

mevlut

Komuniteti ndërkombëtar shpesh shpreh dënimin e tij të terrorizmit në të gjitha format dhe manifestimet e tij dhe vendosmërinë e tij për të luftuar terrorizmin. Ky është një qëndrim me vend, pasi terrorizmi mbetet një kërcënim i madh për  sigurinë, mirëqenien, vlerat dhe perspektivat e përbashkëta për një të ardhme më  të ndritur për të gjithë njerëzimin. Fenomeni i terrorizmit ka pësuar një transformim në vitet e fundit. Në këtë  proces, ndërsa qëllimet dhe mjetet e organizatave terroriste u zgjeruan, veprimet e  tyre morën dimensione të reja.

Organizatat terroriste po përpiqen të përshtaten me mjedisin ndërkombëtar që zhvillohet me shpejtësi me zhvillimet shoqërore, ekonomike dhe teknologjike. Disa prej  grupeve terroriste nuk janë qartë të dukshme dhe janë fshehur prapa një mjeti  tanëzash propagande. Kjo situatë kërkon një rishikim të strategjisë sonë globale kundër terrorizmit. Një perceptim dhe  ndërgjegjësim gjithëpërfshirës ndaj organizatave terroriste të brezit të ri, një perspektivë e re dhe një vullnet i fortë politik  të shfaqur nga bashkësia ndërkombëtare në këtë drejtim, janë të nevojshme për një luftë efektive kundër terrorizmit.

Përballë kërcënimit të ri të terrorizmit, është koha  të thyeni stereotipat duke rishikuar supozimet tuaja të vendosura. Organizata Terroriste Fetullah (FETO), një lloj i ri i orga- nizatës terroriste dhe lufta e Turqisë  kundër saj, janë shembuj të mrekullueshëm në këtë drejtim. Turqia u përball me një përpjekje brutale grusht shteti nga  FETO në 15 korrik 2016. FETO, një organizatë sekrete terroriste, që ka depërtuar në organet shtetërore, u përpoq të rrëzonte demokracinë dhe të rrëzonte qeverinë e zgjedhur në mënyrë demokratike duke  përdorur armët. Në atë natë të errët, veprimet terroriste të FETO shkaktuan vdekjen e 251 qytetarëve tanë dhe plagosjen e më shumë se 2000 qytetarëve tanë. Institucionet shtetërore, veçanërisht Parlamenti dhe Presidenca jonë, ku mishëron  vullneti i lirë i kombit, iu nënshtruan sulmeve të rënda me tanke, aeroplanë ushtarakë dhe helikopterë.

Si mund të ishin anëtarët e FETO kaq mizorë me kombin turk atë natë? Si u bënë kaq armiqësorë ndaj qeverisë së zgjedhur dhe rendit legjitim kushtetues? Përgjigjet që do t’u japim këtyre pyetjeve mund të përmbajnë të dhëna rreth shfaqjes dhe  strukturimit të kësaj strukture jashtëzakonisht të rrezikshme, që funksionon në  mënyrë efektive në disa vende. Anëtarët e kësaj organizate tinëzare iu nënshtruan edukimit ideologjik dhe larjes së trurit përmes abuzimit të vlerave më të shenjta kombëtare dhe shpirtërore, kryesisht në të ashtuquajturat institucione arsimore në formën e shkollave, qendrave  gjuhësore ose konvikteve në Turqi dhe në vende të ndryshme.

Botëkuptimi i tyre u formua gjithashtu rreth një miti të trilluar të mençurisë të ndërtuar rreth Fetullah Gylen, kryetari i rrethit të FETO, i cili u  shpall i ashtuquajturi “Mjeshtër i Universit”. Hierarkia e shtrembër brenda FETO  kërkon që urdhrat e saj të shihen si të  vërteta absolute dhe këto urdhra nuk mund të vihen në dyshim edhe nëse ato janë kundër vlerave demokratike dhe të  drejtave të njeriut.

FETÖ u ka larë të rinjve trurin në një masë të tillë për të siguruar besnikërinë e tyre të plotë që ata të  largohen përfundimisht nga miqtë e tyre dhe madje nga familjet e tyre. Në fakt, puçistët anëtarë të FETO-s, si robotë të kontrolluar nga distanca, nuk hezituan t’u drejtojnë armët, madje as t’i vrasin  kolegët dhe shokët e tyre kur erdhi udhëzimi natën e 15 korrikut.

Individët e lidhur me FETO janë gjithashtu të aftë të mbajnë identitete të ndryshme dhe të fshihen në shoqërinë, në të  cilën jetojnë. Organizata shënjestroi në  mënyrë specifike burokracinë civile, ushtarake dhe të sigurisë. Qëllimi përfundimtar i gjithë kësaj strukture është kapja  e institucioneve shtetërore. Përvoja e Turqisë përpara përpjekjes për grusht shteti është plot me shembuj të metodave të paligjshme që FETO mund të përdorë për të çuar më tej axhendën e saj.

Këto përfshijnë shantazhe të politikanëve dhe burokratëve, përdorimin e mashtrimit të gjerë sistematik në provimet qendrore  për të vendosur anëtarët e tyre në institucionet shtetërore, manipulimin, bërjen e  pretendimeve imagjinare për të filluar procedurat gjyqësore kundër kundërshtarëve të tyre dhe përdorimin e rrjeteve të  tyre të medias, biznesit, shkollës dhe OJQ- ve për këtë qëllim.

Synimi i parë i qartë i FETO është Republika e Turqisë. Për këtë arsye, ata janë  të angazhuar në një aktivitet sistematik propagandistik të zi që synon drejtimin e opinionit publik ndërkombëtar kundër Turqisë. Sidoqoftë, unë do të doja të ndaja këshillat e mëposhtme miqësore: Do të ishte një gabim i rëndë të mendosh se FETO është vetëm një kërcënim për Turqinë.

Nuk ka dyshim se hetimet ligjore që  do të fillojnë në vendet ku FETO gjen Strehim do të zbulojnë shumë aktivitete të paligjshme që shkelin ligjet e vendit në të cilin ndodhet, nga korrupsioni financiar te mashtrimi në vizat dhe kërkesat e azilit. Është koha që këto vende të ndërmarrin këtë hap. Përkundër asaj që pretendojnë anëtarët e organizatës, FETO nuk është palë në një konflikt politik në Turqi, por një rrjet i përgjakshëm terrori dhe krimi. Të gjitha partitë politike, qofshin në pushtet apo opozitë, të përfaqësuara në Asamblenë e Madhe Kombëtare Turke, e shohin FETO si një rrjet terrorist dhe kriminal.

Mesazhi im është i qartë. Ne duhet të  veprojmë së bashku me të njëjtën vendosmëri dhe kundër të gjitha organizatave terroriste, përfshirë FETO, cilado qoftë  forma e tyre. Ata që kryejnë akte terroriste, nuk mund të tolerohen. Ashtu si në  rastin e FETO, ne duhet të mbrojmë  demokracinë dhe liritë, duke marrë parasysh fytyrën e fshehur të terrorizmit. Këtë  ua kemi borxh qytetarëve tanë, viktima të terrorizmit dhe brezave të ardhshëm.

*Ministër i Punëve të Jashtme të Turqisë, artikulli është ekskluziv për gazetën “Panorama”

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura