“Jo më shumë se dy pije alkoolike në javë”/ Çfarë fshihet pas udhëzimeve drastike të Kanadasë?

Jan 18, 2023 | 9:48
SHPËRNDAJE

Kanadaja ka vendosur të marrë disa masa drastike për alkoolin ku sipas rekomandimeve të reja kombëtare, “zero alkool” është e vetmja qasje pa rrezik për shëndetin.

064651305d10cc97d769b5a5b2f29155

Nëse duhet të pini, maksimumi dy pije në javë konsiderohen me rrezik të ulët sipas udhëzimit të mbështetur nga qeveria.

Raporti i ri, i financuar nga Health Canada, sugjeroi gjithashtu masa paralajmëruese të detyrueshme për të gjitha pijet alkoolike.

“Mesazhi kryesor nga ky udhëzues i ri është se çdo sasi alkooli nuk është e mirë për shëndetin tuaj,” tha Erin Hobin, një shkencëtare e vjetër në Shëndetin Publik në Ontario.
Raporti prej gati 90 faqesh, nga Qendra Kanadeze për Përdorimin e Substancave dhe Varësinë (CCSA), detajon një sërë rreziqesh shëndetësore që lidhen me atë që më parë konsiderohej konsum i lartë i alkoolit.

“Udhëzimi i ri është ndoshta pak tronditës,” tha Dr Hobin. “Unë mendoj se është një informacion shumë i ri për publikun që me tre pije në javë, rreziku për kancerin në kokë dhe qafë rritet me 15%, dhe rritet më tej me çdo pije shtesë.”

Ekspertët kanadezë thonë se ndryshimi drastik në udhëzim, nga gati dy pije në ditë në dy në javë, është rezultat i një hulumtimi më të mirë.

Rekomandimet e reja flasin për masa më drastike se në vende të tjera të Perëndimit.

Udhëzimi kombëtar i Australisë, i botuar në vitin 2020, rekomandon maksimumi 10 pije në javë. Franca sugjeron të njëjtën gjë.

SHBA rekomandon jo më shumë se dy pije në ditë për burrat dhe një për gratë, ndërsa Mbretëria e Bashkuar sugjeron jo më shumë se gjashtë gota verë në javë.

Është ende një pyetje e hapur nëse kanadezët – të cilët e duan birrën e tyre pothuajse po aq sa e duan hokej – do të binden të pinë më pak për shkak të këtij udhëzimi.

“Alkooli është kryesisht një pjesë e kulturës sonë në Kanada, është i normalizuar, është kryesisht i pranueshëm nga shoqëria,” tha Dr Hobin.

“Do të shihni alkool në ditëlindje, dasma ose kur jeni duke parë Natën e Hokejit në Kanada të shtunën në mbrëmje”, tha ajo, duke iu referuar programit javor të dashur sportiv.

Shkencëtarët e CCSA dhe ekspertë të tjerë thonë se etiketimi i detyrueshëm i të gjitha pijeve alkoolike me paralajmërime shëndetësore, tashmë praktikë e zakonshme për cigaret, është hapi i parë i domosdoshëm.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura