Jeni intolerant ndaj laktozës? Me këto ushqime mund të zëvendësoni qumështin për të përgatitur djath e kos

Apr 28, 2024 | 15:41
SHPËRNDAJE

Intoleranca ndaj laktozës mund t’i komplikojë gjërat me bulmetin, megjithatë, ka gjithmonë mënyra për të përballuar këtë gjendje.

WhatsApp Image 2024-04-28 at 15.40.22

Trupi kërkon një enzimë të quajtur laktazë për të tretur laktozën, e cila është një lloj sheqeri që gjendet në qumësht, si dhe në produkte të tjera të qumështit.

Kur zorra e hollë nuk është në gjendje të prodhojë sasinë e nevojshme të kësaj enzime, personi vuan nga intoleranca ndaj laktozës.

Ata që jetojnë me këtë gjendje shfaqin simptoma kur kalojnë nga 30 minuta në 2 orë pas konsumimit të produkteve të qumështit, ndër shqetësimet përmenden:

  • Distension abdominal
  • Ngërçet e barkut
  • Diarreja
  • Gazra (fryrje)

Për të përballuar këtë gjendje, pacienti duhet të reduktojë marrjen e produkteve të qumështit me laktozë, dhe gjithashtu duhet të kontrollojë etiketat e ushqimeve për të parë nëse ka ndonjë burim të fshehur të laktozës në produktet jo qumështore.

Shumica e njerëzve me intolerancë ndaj laktozës mund të pinë deri në gjysmë filxhani (60 deri në 120 ml) qumësht në të njëjtën kohë pa shfaqur simptoma. Më shumë se kaq do të shkaktonte siklet.

Ushqimet që zëvendësojnë qumështin për të përgatitur djathin, kremin ose kosin

Shqema për djathin: Duke u bërë me shqeme dhe maja ushqyese, djathrat përmbajnë 30% yndyrna të pangopura të shëndetshme dhe pa kolesterol.

Ky është vaji me më shumë yndyra të ngopura se gjalpi, i cili rrit kolesterolin total në gjak.

Për përgatitjen e tij, shqemat lihen në ujë të ngrohtë, më pas shtypen dhe përzihen me maja, si dhe me probiotikë dhe erëza të tjera.

Kokosi për krem: Ky lloj kremi bëhet nga qumështi i konservuar i kokosit ose kremi i kokosit që duhet të lihet në frigorifer për të paktën 8 orë.

Kremi duhet të ndahet nga pjesa e sipërme e lëngut dhe më pas të rrihet me një rrahëse. Është energjik, i pasur me yndyrna të ngopura dhe kalcium, hekur, magnez, fosfor, kalium dhe natrium.

Bajame për kos: Është një ushqim mjaft i ushqyeshëm, pasi kosi i qumështit të bajames ka midis 6 dhe 10% proteina, është gjithashtu i pasur me triptofan dhe ka 40% yndyrna të pangopura.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura