Gjendja juaj fizike ndikon në uljen e shpejtë të peshës trupore! Ja si mund të humbisni dy herë më shumë kilogramë

Sep 1, 2023 | 16:48
SHPËRNDAJE

Sa më e mirë të jetë gjendja juaj fizike kur filloni një program për humbje peshe, aq më shumë peshë do të humbni, thotë një studim i fundit nga shkencëtarët e Universitetit të Kolorados.

humbja ne peshe

Studimi përfshiu 60 të rritur mbipeshë dhe obezë, të cilët morën pjesë në një program 18-mujor të humbjes së peshës. Programi kombinoi një dietë të kufizuar me kalori dhe gjashtë muaj stërvitje të mbikëqyrur.

Gjatë kësaj periudhe, pjesëmarrësit u ushtruan deri në 300 minuta në javë me programe me intensitet të moderuar. Pas stërvitjes së mbikëqyrur, pjesëmarrësve iu kërkua të vazhdonin të ushtroheshin vetë në të njëjtin nivel.

Në fillim të studimit, 33% e pjesëmarrësve ishin në gjendje shumë të keqe fizike dhe pjesa tjetër në gjendje fizike më pak të dobët ose të mirë, me Indeksin e Masës Trupore (BMI) më i lartë në kategorinë e parë.

Në gjashtë dhe 12 muaj të studimit, grupet nuk treguan asnjë ndryshim në humbjen e peshës. Megjithatë, pas 18 muajsh, ata që ishin në gjendjen më të keqe fizike kishin humbur rreth gjysmën e peshës, mesatarisht 4.5 kg, krahasuar me një humbje prej 8 kg në ata që ishin në gjendje më pak ose të mirë fizike.

Edhe pse të gjithë pjesëmarrësit i shtuan ushtrimet e tyre, ata që ishin në gjendjen më të keqe fizike nuk ishin në gjendje të bënin të njëjtën gjë, duke arritur mesatarisht 24 minuta në ditë, krahasuar me 42 minuta në ditë për pjesën tjetër.

Dr. Zaman, një prej studiuesve që mori pjesë në studim,  theksoi se mund të ketë faktorë të tjerë që ndikuan në rezultatet, kështu që “duhen studime të ardhshme për të vlerësuar nëse ofrimi i mbështetjes shtesë për ushtrime ose fokusimi vetëm në përmirësimin e fitnesit të të rriturve me nivele të ulëta fitnesi do të përmirësonte humbjen e peshës”.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura