A e përshpejton menopauzën ngrirja e vezëve? Mitet dhe fakte që duhet t’i dini

May 8, 2023 | 10:19
SHPËRNDAJE

Gjashtë mite dhe fakte në lidhje me ngrirjen e vezëve:

Miti 1: Është një proces i tmerrshëm dhe i zgjatur.

Fakt: Hormonet, si dhe medikamentet dhe injeksionet zakonisht administrohen një ose dy herë në ditë për 8 deri në 11 ditë për të filluar ngrirjen e vezëve. Një mjek do të kontrollojë pacientin pesë deri në shtatë herë gjatë këtij procesi për të vlerësuar se si funksionon mjekimi. Pasi pacienti përgatitet, kirurgu kryen një procedurë të marrjes së vezëve për të përfunduar procedurën.

Miti 2: Vetëm gratë me prejardhje të pasur mund të ngrijnë vezët e tyre.

Fakt: Gratë vendosin të ngrijnë vezët e tyre për një sërë arsyesh sociale dhe mjekësore. Shumë gra ngrijnë vezët e tyre si rezultat i një diagnoze mjekësore, por disa e bëjnë këtë edhe për arsye financiare, sepse janë beqare ose për shkaqe të tjera.

Miti 3: Ngrirja e vezëve nuk është një proces i sigurt.

Fakt: Ngrirja e vezëve është një teknikë për mbledhjen, ngrirjen dhe ruajtjen e disa vezëve ovariane në mënyrë që gratë t’i përdorin ato në një kohë të mëvonshme për të mbetur shtatzënë. Procedura konsiderohet e sigurt dhe efektive për gratë e shëndetshme dhe nuk paraqet rrezik të madh.

Miti 4: Beqarët priren të ngrijnë vezët e tyre.

Fakt: Shumë njerëz, të cilët janë të martuar ose në bashkëjetesë afatgjata, gjithashtu zgjedhin të ngrijnë vezët e tyre. Për shembull, një grua mund të dëshirojë ta bëjë këtë nëse ka të bëjë me endometriozë ose ka marrë një diagnozë të ndonjë problemi tjetër shëndetësor.

Miti 5: Vetëm vajzat dhe gratë e reja duhet të zgjedhin procedurën.

Fakt: Jo çdo grua duhet të ngrijë vezët e saj. Ata që presin të përjetojnë probleme riprodhuese në të ardhmen, ose ata që planifikojnë të krijojnë një familje në fund të të 30-tave ose në fillim të të 40-tave mund të përfitojnë prej saj.

Miti 6: Ngrirja e vezëve bën që menopauza të ndodhë më herët.

Fakt: Ngrirja e vezëve nuk shkakton menopauzë që të ndodhë shumë herët. Trupi i një gruaje krijon shumë vezë çdo muaj. Mjekët heqin një grup të plotë të vezëve gjatë procedurës së ngrirjes së vezëve, e cila nuk ka asnjë ndikim në fertilitetin e ardhshëm. Menopauza nuk ndikohet nga ngrirja e vezëve.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura