21 Qershor, 2019

Ushqimet që duhet t’i largoni nga dieta juaj për të mbajtur të pastra arteriet


Kur bëhet fjalë për shëndetin e zemrës, duhet ta dini se ushqimi i shëndetshëm dhe shmangia e ushqimit të dëmshëm është mënyra më e mirë për të filluar, por mund të jetë më e komplikuar se sa mendoni.

Shumë ushqime që shijojmë çdo ditë, madje edhe ushqimet që janë të shëndetshme për ju, mund të shkaktojnë shumë dëmtime në zemrën tuaj. Për këtë arsye është gjithmonë e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për atë se çfarë duhet të shmangni dhe përse duhet ta shmangni.

Ne do të ndajmë me ju se cilat janë ushqimet që duhet të shmangni nëse keni nevojë të pastroni arteriet tuaja.

Mishi i kuq

Mishi i kuq, si ai i viçit ose qengjit, nuk është gjëja më e mirë për zemrën tuaj. Një studim pohonte se njerëzit që konsumonin mish të kuq në baza ditore kishin nivele të larta të N-oksidit Trimetilaminë, një përbërës i lidhur me sëmundjen e zemrës. Hulumtuesit e tjerë gjetën gjithashtu një lidhje mes ngrënies së rregullt të mishit të kuq dhe të rrezikut për një atak në zemër ose goditje në tru.

Perimet dhe supat e konservuara

Perimet dhe supa e konservuar shpesh përmbajnë kripë shumë të shtuar, veçanërisht nëse vijnë me salcë. Kripa e tepërt rrit presionin e gjakut gjë e cila ul sasinë e oksigjenit që shkon në zemër dhe mund të çojë në një atak në zemër.

Shumë nga ruajtësit e përdorur në këto mallra të konservuara mund të jenë të dëmshëm dhe një shtesë e njohur supe, glutamate monosodium, ose MSG, lidhet me problemet me rrahjet e zemrës.

Ushqimi i ngrirë

Ushqimet e ngrira, sidomos darkat televizive, janë të përshtatshme, të lira dhe shpesh të ulëta në kalori. Megjithatë, shumë ushqime të ngrira kanë nivele të larta natriumi, të përdorura shpesh për shijen e ushqimit dhe si ruajtëse. Njerëzit duhet të hanë rreth 2.000 miligramë natriumi në ditë, por shumë darka të ngrira mund të kenë gjysmën e tyre në një vakt të vetëm.

Mishi i konservuar

Mishi i konservuar, i cili është ruajtur ose i aromatizuar me kripë të shtuar, si bologna ose sallami, në përgjithësi ka shumë yndyra të ngopura dhe mund të rrisë nivelet e kolesterolit, të cilat, për më tepër, mund të shkaktojnë që enët e gjakut të krijojnë depozita yndyrore dhe të rrisin rrezikun për sëmundjet e zemrës. Edhe pse ekzistojnë opsionet me yndyrë të ulët, mishrat e konservuar në përgjithësi nuk janë të shëndetshëm për shkak të nivelit të lartë të kripës.

Kremi i kafesë

Kremrat e kafesë shpesh përmbajnë vajra pjesërisht të hidrogjenizuara, një burim i përbashkët i yndyrnave që mund të rrisin nivelet e kolesterolit. Në përgjithësi, nëse nuk ju pëlqen kafeja e zezë, qumështi është një opsion më i shëndetshëm. Shtimi i qumështit me bazë bimore zakonisht është një alternativë e mirë për kremin e kafesë.

Ëmbëlsirat e pjekura

Në përgjithësi, ëmbëlsira duhet të jenë të shijohen me moderim, por mallrat e pjekura, mund të jenë veçanërisht të mundimshme për shkak të yndyrnave të tyre. Një raport zbuloi se kishte një korrelacion pozitiv midis sëmundjeve të zemrës dhe acideve yndyrore.

Shumë ëmbëlsira të pjekura kanë sheqer, që mund të vendosin stres në zemër nëse hahen me tepricë. Sheqeri në ushqim gjithashtu mund të përmbajë glukozë 6-fosfat, i cili mund të dobësojë funksionet e zemrës deri në pikën e dështimit të zemrës.

Akullorja

Akullorja shpesh përmban nivele të larta të kolesterolit. Gjysma e një filxhani akullore me vanilje përmban mbi 4 gram yndyrna të ngopura. Kjo është më shumë se një e katërta e asaj që të rriturit duhet të konsumojnë në një ditë dhe shijet e pasura mund të jenë edhe më shumë.

Të skuqurat

Në përgjithësi, ushqimet e skuqura janë të këqija për shëndetin tuaj, sepse procesi i i skuqjes krijon yndyrna të tepërta. Por një gjoks pule i pjekur në skarë mund të jetë një burim i mirë i proteinave në një dietë humbje peshe.

Pijet me gaz

Një studim pohoi se konsumimi i rregullt i pijeve me gaz mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Edhe ato dietiket nuk janë të mira. Kërkime të tjera tregojnë që njerëzit që konsumojnë rregullisht pije artificialisht të ëmbëlsuara ishin në një rrezik më të madh për sëmundjet e zemrës.

Makarona dhe djathi

Makaronat dhe djathi janë të ngarkuar me yndyrna dhe kripë të ngopur, si dhe me kalori, të cilat mund të dëmtojnë zemrën tuaj. Për shkak të kësaj, provoni të bëni zëvendësime kur gatuani, si qumësht pa yndyrë ose djathëra me yndyrë të ulët.

Mëlçia

Edhe ushqimet që kanë disa përfitime shëndetësore mund të jenë të dëmshme për arteriet tuaja. Ndërsa mëlçia është e lartë në hekur, ajo mund të rrisë nivelin e kolesterolit. Përveç kësaj, gjysma e yndyrave të gjetura në një pjesë të mëlçisë janë të ngopura.

Gjiza

Vetëm për shkak se ushqimi nuk ka kripë, nuk do të thotë se është i ulët në natrium. Gjiza shpesh ka nivele të larta të natriumit, të cilat rrisin presionin e gjakut dhe disa studiues pohojnë se kjo është e mjaftueshme për të kundërshtuar aspektet më të shëndetshme të ushqimit, siç janë nivelet e larta të kalciumit. /supershendeti.com/

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al