16 Janar, 2019

Nga forcimi i kockave deri te parandalimi i kancerit… këto janë përfitimet që sjell në shëndet konsumimi i angjinares


Edhe pse petalet janë pak të hidhura dhe thelbi i bimës (që shumica e quajnë zemra) është më e butë, është pikërisht kjo pjesë që përdoret më shpesh në receta. Konsumimi i angjinares sjell shumë përfitime shëndetësore. Në këtë artikull jepen 7 prej tyre dhe pas leximit të tyre do të dëshironi ta konsumoni më shumë.

Mbron nga kanceri

Angjinarja ka veti antioksiduese dhe fitonutrient si quercetin, rutin, acid gallic dhe cisteine. Një nga përfitimet kryesore të këtij ushqimi është parandalimi i llojeve të ndryshme të kancerit, sidomos kancerit të gjirit, pasi qelizat e kancerit mund të zhvillohen në praninë e radikaleve të lira në trup që shkatërrojnë antioksidantët.

Lufton sëmundjet kardiovaskulare

Konsumimi i angjinares është i lidhur me një reduktim në sasinë e kolesterolit të keq në gjak, dhe gjithashtu parandalon inflamacionin dhe përmirëson qarkullimin e gjakut në përgjithësi.

Përmirëson tretjen

Konsumi i angjinares ndihmon për të zvogëluar simptomat e problemeve me stomakun, kështu që ajo është përfshirë në dietën GAPS, e bërë veçanërisht për njerëzit me sëmundje mendore dhe stomaku.

Ndihmon për rënien nga pesha

Angjinarja kanë një sasi të madhe fibrash, të cilat ndihmojnë në absorbimin e ushqimit dhe largimin e mbeturinave, që përfshin sheqerin e tepërt dhe toksinat.

Përveç kësaj, konsumi i fibrave na bën të ndihemi më të ngopur pas një vakti dhe shumë studime kanë treguar konsumimi i fibrave të tretshme, si ato që gjenden tek angjinarja, ndihmojnë në parandalimin e grumbullimit të yndyrës së barkut, e konsideruar tepër e rrezikshme për shëndetin.

Përmirëson funksionin njohës

Angjinarja përmban rreth 12% të sasisë së rekomanduar të vitaminës K në ditë dhe kjo vitaminë është veçanërisht e rëndësishme për parandalimin e dëmtimit të nervit të shkaktuar nga procesi i plakjes. Konsumimi i angjinares mund të ndihmojë në parandalimin e Demencës dhe Alzheimer-it, të cilat mund të shfaqen gjatë procesit të plakjes.

Parandalon aneminë

Vitamina K që gjendet në angjinare është e rëndësishme për rritjen e sasisë së hekurit në gjak, që vjen kryesisht nga ushqimi me origjinë shtazore. Prandaj, kushdo që është vegan ose vegjetarian duhet të përfshijë më shumë angjinare në dietë. Sasia e vogël e hekurit mund të shkaktojë anemi, që dobëson sistemin imunitar, shkakton lodhje dhe fillimin e sëmundjes.

Forcon kockat

Një rol tjetër i rëndësishëm i vitaminës K është forcimi i kockave, dhe duke qenë se angjinarja përmban gjithashtu vitaminë C, ajo ndihmon në prodhimin e kolagjenit në trup, i cili gjithashtu ndihmon në këtë proces. Burimi: Revista Psikologjia

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al