19 Janar, 2019

Konsumimi i bajameve gjatë shtatzënisë parandalon mbipeshën dhe ndihmon zhvillimin neurologjik të fëmijës


Një bajame përmban proteina, fibra, hekur, zink, vitaminë A, B6 dhe E, kalcium, mangan, magnez, bakër, acid folik dhe riboflavin. Pavarësisht përmbajtjes së lartë të yndyrës, bajamet janë jashtëzakonisht të shëndetshme dhe kanë shumë kalori.

Ato janë gjithashtu të pasur me acid fitik, një substancë që lidhet me disa minerale dhe i pengon ato të absorbohen. Kjo do të thotë se sasia e hekurit, zinkut dhe kalciumit që mund të merret prej tyre është zvogëluar.

Por bajamet kanë një përfitim jo shumë të njohur dhe është një aleat i madh për zhvillimin e fëmijës që mbani në bark.

Studimet e fundit kanë treguar se bajame janë një burim i “acidit folik”, i cili ndihmon në zhvillimin e trurit dhe neurologjik të fetusit dhe vitaminës E, e cila mbron fëmijën nga rreziku i astmës. Për më tepër, ato janë një burim yndyrash dhe karbohidratesh dhe ndihmojnë në eliminimin e kileve shtesë që vijnë me shtatzëninë duke iu dhënë një ndjenjë ngopjeje.

Për shkak të vlerave të shumta ushqyese që përmbajnë bajamet ato janë një nga ushqimet më të mira për të plotësuar nevojat ushqyese të një gruaje gjatë shtatzënisë.

Ata gjithashtu ofrojnë përfitime të tjera për trupin tuaj:

Janë një burim i shkëlqyer i acidit folik

Bajame janë burimi më i mirë natyror i acidit folik. Pra gratë shtatzëna mund t’i hanë në mënyrë të sigurt për zhvillimin e duhur të fetusit. Kjo do të ndihmojë shumë sistemin e trurit dhe neurologjik të fëmijës. Një sasi e mjaftueshme e acidit folik mund të jetë e nevojshme para dhe gjatë shtatzënisë për të parandaluar defektet në kanalet nervore që mund të shkaktojnë probleme të pashërueshme për foshnjën. Këto përfshijnë një keqformim të kolonës kurrizore, natimortalitet ose paralizë të gjymtyrëve të poshtëm.

Përmirësojnë metabolizmin

Hulumtimet kanë treguar se fëmijët janë gjithmonë në rrezik për obezitetin dhe çrregullimet metabolike. Kjo është arsyeja pse bajamet bëhen të rëndësishme, ato sigurojnë një burim të shëndetshëm yndyrash dhe karbohidratesh. Ato zvogëlojnë stresin oksidativ, inflamacionin dhe sheqerin në gjak.

Furnizojnë fëmijën tuaj me hekur

Bajamet janë të pasura me hekur, 28 gram bajame mbulojnë 6% të vlerës së nevojshme ditore. Një nga përfitimet e shumta të bajameve gjatë shtatzënisë është se ju mund të plotësoni kërkesat e larta të hekurit në këtë fazë të jetës. Për shkak se kërkesat e hekurit janë më të larta pas tremujorit të parë. Shumat që mund të absorbohen me një dietë optimale shtatzënie janë shumë më të ulëta sesa hekuri i nevojshëm në fazat e mëvonshme të shtatzënisë. Një grua duhet të fillojë shtatzëninë me depozita hekuri prej jo më pak se 300 mg për të plotësuar të gjitha kërkesat e fëmijës.

Arsyeja e vetme pse ju duhet të shmangni konsumimin e bajameve gjatë shtatzënisë është nëse jeni alergjik ndaj tyre. /Revista Psikologjia/

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al