Ndihmojë në forcimin e sistemit imunitar dhe shërimin më të shpejtë të plagëve, ja 4 ushqime të pasura me vitaminë C dhe zink që ju duhet t’i konsumoni

Dec 9, 2023 | 15:14
SHPËRNDAJE

Vitamina C është një antioksidant i rëndësishëm në mbështetjen e sistemit imunitar. Është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit që ndjekin një dietë me bazë bimore, pasi ndihmon në rritjen e përthithjes së hekurit.

Avocado. Useful food on the table. Country style
Avocado. Useful food on the table. Country style

Zinku nga ana tjetër është një mineral që shëron plagët, ndihmon në prodhimin e proteinave dhe ADN-së dhe gjithashtu luan një rol në mbështetjen e sistemit imunitar. Trupi ynë nuk mund ta ruajë atë, kështu që ngrënia e ushqimeve të pasura me zink është e rëndësishme.

Le të shohim 4 ushqime që janë të pasura me vitaminë C dhe zink

Bizele

Një filxhan bizele siguron 64% vlerës ditore të vitaminës C dhe 16% të vlers ditore të zinkut së bashku me hekur, magnez, folate dhe disa vitamina B.

Bizelet janë një perime me shumë proteina, me 8 gram për filxhan. Shumë ushqime vegane dhe vegjetariane janë të fortifikuara me proteina bizele, pasi është një alternativë e shkëlqyer me bazë bimore

Avokado

Avokado është një nga frutat e paktë të pasur me vitaminë C dhe zink, duke siguruar 22% të vlerës ditore të C dhe 12% të vlerës ditore të zinkut për çdo frutë të plotë.

Konsumimi i rregullt i avokados mund të ndihmojë gjithashtu në mbajtjen e niveleve të ulëta të kolesterolit.

Avokadot janë gjithashtu të pasura me fibra, me 13.5 gram në një frut të plotë. Një dietë e pasur me fibra mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit, presionit të gjakut dhe inflamacionit.

Edamame

Edamame janë kokrrat e sojës që korren herët para se të piqen. Këto fasule të buta janë një proteinë e shijshme me bazë bimore që mund të shtohet në shumë pjata. Një filxhan edamame ka 19% të vlerës ditore të zinkut dhe 11% të vlerës ditore të vitaminës C.

I njëjti shërbim përmban gjithashtu acid folik, i cili nevojitet për të krijuar ADN-në dhe material tjetër gjenetik dhe është veçanërisht i rëndësishëm për gratë që janë ose dëshirojnë të mbeten shtatzënë. Kjo është për shkak se mungesa e folatit mund të çojë në defekte të tubit nervor ose lindje të parakohshme.

Së fundi, shumë lëngje frutash dhe perimesh, drithëra dhe bukë kanë shtuar vitaminë C dhe zink për të ndihmuar njerëzit të plotësojnë nevojat e tyre për këto lëndë ushqyese thelbësore. Për shembull, drithërat e mëngjesit shpesh janë të fortifikuara me vitaminë C dhe zink.

Spinaq i gatuar

Një filxhan spinaq i gatuar ka 20% të vlerës ditore të vitaminës C dhe 12% të vlerës ditore të zinkut. Është gjithashtu një burim i shkëlqyer i hekurit, magnezit, vitaminës K dhe vitaminës A.

Ngrënia e ushqimeve të pasura me vitaminë C në të njëjtën kohë me ushqimet e pasura me hekur mund të ndihmojë në përmirësimin e aftësisë së trupit tuaj për të absorbuar hekurin.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura