Vitamina C është një antioksidant i rëndësishëm në mbështetjen e sistemit imunitar. Është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit që ndjekin një dietë me bazë bimore, pasi ndihmon në rritjen e përthithjes së hekurit.
Zinku nga ana tjetër është një mineral që shëron plagët, ndihmon në prodhimin e proteinave dhe ADN-së dhe gjithashtu luan një rol në mbështetjen e sistemit imunitar. Trupi ynë nuk mund ta ruajë atë, kështu që ngrënia e ushqimeve të pasura me zink është e rëndësishme.
Le të shohim 4 ushqime që janë të pasura me vitaminë C dhe zink
Bizele
Një filxhan bizele siguron 64% vlerës ditore të vitaminës C dhe 16% të vlers ditore të zinkut së bashku me hekur, magnez, folate dhe disa vitamina B.
Bizelet janë një perime me shumë proteina, me 8 gram për filxhan. Shumë ushqime vegane dhe vegjetariane janë të fortifikuara me proteina bizele, pasi është një alternativë e shkëlqyer me bazë bimore
Avokado
Avokado është një nga frutat e paktë të pasur me vitaminë C dhe zink, duke siguruar 22% të vlerës ditore të C dhe 12% të vlerës ditore të zinkut për çdo frutë të plotë.
Konsumimi i rregullt i avokados mund të ndihmojë gjithashtu në mbajtjen e niveleve të ulëta të kolesterolit.
Avokadot janë gjithashtu të pasura me fibra, me 13.5 gram në një frut të plotë. Një dietë e pasur me fibra mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit, presionit të gjakut dhe inflamacionit.
Edamame
Edamame janë kokrrat e sojës që korren herët para se të piqen. Këto fasule të buta janë një proteinë e shijshme me bazë bimore që mund të shtohet në shumë pjata. Një filxhan edamame ka 19% të vlerës ditore të zinkut dhe 11% të vlerës ditore të vitaminës C.
I njëjti shërbim përmban gjithashtu acid folik, i cili nevojitet për të krijuar ADN-në dhe material tjetër gjenetik dhe është veçanërisht i rëndësishëm për gratë që janë ose dëshirojnë të mbeten shtatzënë. Kjo është për shkak se mungesa e folatit mund të çojë në defekte të tubit nervor ose lindje të parakohshme.
Së fundi, shumë lëngje frutash dhe perimesh, drithëra dhe bukë kanë shtuar vitaminë C dhe zink për të ndihmuar njerëzit të plotësojnë nevojat e tyre për këto lëndë ushqyese thelbësore. Për shembull, drithërat e mëngjesit shpesh janë të fortifikuara me vitaminë C dhe zink.
Spinaq i gatuar
Një filxhan spinaq i gatuar ka 20% të vlerës ditore të vitaminës C dhe 12% të vlerës ditore të zinkut. Është gjithashtu një burim i shkëlqyer i hekurit, magnezit, vitaminës K dhe vitaminës A.
Ngrënia e ushqimeve të pasura me vitaminë C në të njëjtën kohë me ushqimet e pasura me hekur mund të ndihmojë në përmirësimin e aftësisë së trupit tuaj për të absorbuar hekurin.
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al