Ndiheni keq kur ndryshon moti: Çfarë është saktësisht meteoropatia?

Nov 19, 2023 | 10:23
SHPËRNDAJE

Meteoropatia është një fenomen që prek shumë njerëz në mbarë botën. Ajo manifestohet përmes një sërë simptomash fizike dhe psikologjike që lidhen me ndryshimet klimatike dhe ndryshimet atmosferike.

Moti

Por çfarë fshihet në të vërtetë pas këtij fenomeni dhe si ka mundësi që disa njerëz mund të “ndjejnë” ndryshimin e kohës në trupin e tyre? Sa njerëz kanë probleme si dhimbje koke, marramendje dhe ndjenjë “të çuditshme” pikërisht përpara një ndryshimi të papritur të motit? Mbi të gjitha, pse po ndodh kjo?

Termi “meteoropati” vjen nga kombinimi i dy fjalëve greke: “meteo”, që do të thotë klimë dhe “patos”, që do të thotë vuajtje ose sëmundje.

Në praktikë, ai përshkruan një sërë çrregullimesh fizike ose psikologjike që manifestohen në lidhje me ndryshimet atmosferike, shkruan Novi list .

Të qenit tip meteoropatik, megjithatë, nuk është një gjendje patologjike, pavarësisht mbiemrit apo etimologjisë që nxit mendimin.

Megjithatë, ekziston një shpjegim shumë racional, i cili bazohet në prova shkencore.

Kur ndodh një shqetësim, ka ndryshime në kushtet e presionit dhe temperaturës në atmosferë që mund të reflektohen në Tokë dhe mund të ndjehen veçanërisht nga njerëzit shumë të ndjeshëm.

Ndryshimet e këtij lloji shpesh prishin ekuilibrin tonë të brendshëm.

Në mënyrë të ngjashme, dhe akoma më e dukshme, kur shkojmë lart në male, përjetojmë një ndryshim të rëndësishëm në presionin atmosferik. Në mënyrë shumë “të parëndësishme” sasia e ajrit mbi kokën tonë është më e vogël se ajo në nivelin e detit, kështu që një numër i caktuar njerëzish kanë çrregullime të shkaktuara nga çrregullimet në trup.

Nëse moti ndryshon, këto ndryshime janë padyshim më pak të rëndësishme, por trupi i njeriut mund të jetë shumë “i ndjeshëm” dhe mund të gjenerojë sinjale edhe para se të mbërrijë stuhia, gjë që ndonjëherë na bën mjaft nervoz.

Por jo të gjithë njerëzit janë të ndjeshëm ndaj ndryshimeve klimatike në të njëjtën mënyrë. Disa faktorë, si mosha, prania e disa patologjive apo predispozita gjenetike, mund t’i bëjnë disa njerëz më të ndjeshëm ndaj motit.

Gjithashtu, perceptimi i dhimbjes dhe simptomave ndryshon nga individi në individ, gjë që e bën të vështirë vendosjen e një korrelacioni të drejtpërdrejtë dhe universal midis meteoropatisë dhe ndryshimeve atmosferike.

Me pak fjalë, meteoropatia është një fenomen real dhe shumë njerëz preken prej saj, edhe nëse shkenca ende nuk i ka kuptuar plotësisht të gjithë mekanizmat që qëndrojnë pas këtij çrregullimi.

Ajo që është e sigurt është se trupi dhe mendja jonë janë të lidhura ngushtë me mjedisin tonë dhe ndryshimi i klimës mund të ndikojë në mirëqenien tonë në mënyra që nuk i kemi zbuluar ende.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura