Aritmitë kardiake/ Kardiologët tregojnë simptomat që duhet të na shqetësojnë. Ja çfarë duhet të dini mbi trajtimin e kësaj sëmundjeje

Sep 14, 2023 | 20:39
SHPËRNDAJE

Zemra përbëhet nga katër dhoma, atriumet dhe barkushet. Ajo vepron si një pompë, duke marrë gjak të oksigjenuar nga mushkëritë dhe duke e pompuar atë në aortë dhe jashtë në pjesën tjetër të trupit. Më pas merr gjakun që kthehet nga venat dhe e shtyn drejt mushkërive.

artmite

Ky është një cikël që përsëritet vazhdimisht gjatë gjithë jetës sonë dhe që të ndodhë normalisht, zemra duhet të kontraktohet në sinkron përmes sistemit të përcjelljes së impulsit, dhe nëse ka një shqetësim në këtë cikël, atëherë kemi  shfaqjen e aritmive.

Fjala aritmi do të thotë se funksioni i zemrës është jashtë ritmit, domethënë rreh shumë shpejt ose shumë ngadalë ose në mënyrë të parregullt.

Si krijohet një puls i rregullt apo i parregullt dhe cilat janë simptomat?

Rrahjet e zemrës gjenerohen nga një impuls elektrik i krijuar në “baterinë” e saj normale të njohur si nyje sinusale. Kjo ndryshon vazhdimisht gjatë 24 orëve në varësi të nevojave të organizatës sonë.

Kur ky impuls nuk prodhohet apo transmetohet siç duhet, ose ka një qendër tjetër që prodhon impulse në mënyrë të panatyrshme, krijohet një aritmi. Kjo nuk lejon që gjaku të shtyhet siç duhet nga pompa e zemrës në të gjithë trupin tonë.

“Simptomat e zakonshme mund të jenë: një ndjenjë “goditje” në gjoks, dobësi, marramendje, të fikët, shqetësim, parehati apo edhe gulçim, dhimbje gjoksi”, tha kardiologu.

Megjithatë, disa pacientë me aritmi kanë pak ose aspak simptoma dhe këto aritmi mund të zbulohen rastësisht gjatë një testi rutinë ose për shkak se ka lindur një problem tjetër mjekësor.

Aritmitë më të zakonshme

Kontraksione të jashtëzakonshme, pra kontraktime (rrahje) të tepërta që ndonjëherë ndikojnë në ritmin normal të zemrës dhe shumë prej nesh mund ta kenë ndjerë atë. Një tkurrje e papritur mund të krijojë ndjenjën se zemra i mungon një rrahje. Ato shpesh shkaktohen nga emocione të forta (gëzim apo trishtim) ose disa faktorë të jashtëm si alkooli, kafeja apo nikotina.

Këto kontraktime zakonisht nuk janë shqetësuese. Rrallëherë, mund të jetë një paralajmërues i një gjendjeje më të rëndë dhe veçanërisht në pacientët me sëmundje të zemrës.

Takikardi

Si takikardi përkufizojmë, kur pulset në qetësi janë më shumë se 100 në minutë. Impulset normale nuk janë të njëjta për çdo person, pasi varen nga mosha dhe gjendja e përgjithshme e shëndetit të personit. Pra, në fakt, çdo rritje e numrit të pulseve nga normalja jonë, dhe veçanërisht nëse shoqërohet me simptoma, mund të jetë shenjë e aritmisë.

Bradikardia

Ne themi se kemi bradikardi kur pulset janë më pak se 60 në minutë.

“Pak impulse nuk janë gjithmonë shenjë e një ritmi jonormal. Çdo ditë takojmë të rinj e madje edhe më të moshuar që ushtrojnë dhe ushqehen siç duhet dhe kanë rrahje zemre nën 60, me zemër të shëndetshme. Nëse ndihemi mirë, numri nuk është problem”, shpjegon kardiologu.

Si diagnostikohet aritmia?

Për të diagnostikuar aritminë duhet të regjistrojmë pulsin jonormal dhe të gjejmë shkakun e këtij “anormaliteti”.

Historia e pacientit (si individuale ashtu edhe trashëgimore) luan një rol parësor. Me vizitën te mjeku vijon kontrolli i detajuar mjekësor dhe elektrokardiograma.

Testet e gjakut, ekokardiograma, testi i lodhjes, ritmi Holter (regjistrimi 24-orësh ose i zgjatur i rrahjeve të zemrës në varësi të simptomave), testi me pjerrësi (testi i shtrirjes për të hetuar episodet e të fikëtit) dhe në disa raste teste gjenetike, imazhe mund të kërkohen gjithashtu për zemrën me një skanim CT ose MRI, dhe një studim elektrofiziologjik (për të matur aktivitetin elektrik të zemrës).

Si trajtohen aritmitë?

Parandalimi është i rëndësishëm. Edhe pse nuk mund t’i parandalojmë gjithmonë, mundemi të zvogëlojmë rrezikun nëse:

  • Kërkojmë ndihmë nga kardiologët dhe ndjekim hapat terapeutik
  • Ushtrohemi rregullisht
  • Shmangim duhanin dhe barnat e ndryshme që i shkaktojnë ato
  • Kufizojmë konsumimin e alkoolit
  • Të flasim me mjekun tonë përpara se të marrim ndonjë ilaç ose suplement ushqimor
  • Ne kujdesemi për dietën tonë dhe mbajmë një peshë normale
  • Ne kontrollojmë presionin e rritur dhe trajtoni sindromën e apnesë

Në rast se aritmia kërkon trajtim tjetër, atëherë mund të rekomandohen sa më poshtë:

  • Barnat në varësi të llojit të aritmisë
  • Procedurat, si ablacioni
  • Pajisjet e implantueshme, si stimuluesit e ritmit, defibrilatorët, terapia e risinkronizimit

Stimuluesit kardiak

Kur pulset janë të ulëta pa një shkak që mund të korrigjohet, qoftë edhe me ilaçe, zgjidhja është një stimulues kardiak. Kjo është një pajisje e vogël, e cila zakonisht vendoset nën lëkurë në gjoks, poshtë kockës së klavikulës. Kjo pajisje ka një, dy apo edhe tre elektroda që vendosen në pjesë të ndryshme të zemrës për të rivendosur sistemin normal elektrik.

Këta janë kompjuterë të vegjël që regjistrojnë ritmin e zemrës, japin informacion për aritmi të tjera dhe për parametra që ndihmojnë të personalizohet funksionimin dhe trajtimin e duhur të pacientit.

Në ditët e sotme, sipas studiuesve vendosen edhe stimulues kardiak pa elektroda (pacemaker pa plumb), direkt në zemër. Zgjedhja e saktë e stimuluesit kardiak është e ndryshme për çdo person dhe duhet vendosur me ndihmën e një specialisti elektrofiziolog.

Kur duhet të shqetësohemi nëse ndjejmë një puls jonormal?

“Nuk ka arsye për t’u shqetësuar nëse nuk shoqërohet me shqetësime të tjera, si marrje mendsh, dhimbje, gulçim, etj. Megjithatë, ndërsa shumica e aritmive janë të padëmshme, disa mund të jenë shenjë e një gjendjeje më serioze kardiake që kërkon trajtim”, shprehet kardoilogu, Theoni Messiskli.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura