30 Korrik, 2018

Vlerat ushqyese dhe përfitimet e patëllxhanit, veçanërisht si burim i antioksidantëve


Patëllxhani është mbretëresha e perimeve të pranverës dhe verës, i shkëlqyer për përgatitjen e shumë recetave me shije, por edhe me shumë vlera ushqyese, është i mirë për trupin tonë dhe kjo jo vetëm për vitaminat që përmban.

Së pari, patëllxhanët përmbajnë shumë antioksidantë (të cilat siç e dimë, luftojnë plakjen qelizore); shumë ujë, i dobishëm për të luftuar mbajtjen e ujit dhe për të pastruar trupin përveç luftimit të inflamacionit të traktit urinar; shumë fibra, të rëndësishme për të luftuar konstipacionin dhe duke na dhënë një ndjenjë të ngopjes.

Kjo perime përmban shumë vitamina dhe kripëra minerale: vitaminat e pranishme janë A, grupi B, C, K dhe J; ndërsa në mesin e mineraleve gjejmë fosfor, magnez, mangan dhe kalium.

Gjithashtu, asnjëherë nuk duhet t’ia hiqni lëkurën patëllxhanit sepse lëkura e saj e purpurt ose e zezë në sajë të anthocyanins, pigmente shumë të rëndësishme për trupin tonë, sepse luftojnë radikalët e lirë, ngadalësojnë procesin e plakjes së qelizave dhe reduktojnë problemet e zemrës dhe qarkullimit të gjakut. Ndër anthocyanins, ai që përmban patëllxhani është nasunina që, sipas disa studimeve shkencore, ndihmon për të luftuar kancerin e zorrës së trashë dhe për të luftuar dëmtimin e ADN-së.

Por vlerat e dobishme të patëllxhanëve nuk mbarojnë me kaq, ato janë të përshtatshme për dietën e atyre që vuajnë nga diabeti i tipit 2, pasi ndihmojnë në kontrollin e thithjes së sheqernave, pasi ato përmbajnë pak kalori dhe për më tepër, falë veprimit stimulues të mëlçisë, ato janë gjithashtu një ushqim hipokolesterolemik, d.m.th. ato ndihmojnë për të luftuar kolesterolin e keq.

Ajo që duhet patur parasysh është që të konsumohet gjithmonë e gatuar, pasi përmban solanine, një substancë shumë toksike. Ana negative e gatimit është se zvogëlon sasinë e vitaminave, por nga ana tjetër rritet ajo e antioksidantëve dhe vlerat e saj mbeten të pandryshuara.

Në sajë të antioksidantëve, patëllxhani përdoret edhe në kozmetikë për përgatitjen e kremrave dhe maskave për fytyrën, në shtëpi, ne mund të përgatisim një maskë hidratuese dhe ushqyese për fytyrën thjesht me tul patëllxhani të kombinuar me kos të bardhë. Vetëm shtoni 3 ose 4 lugë tul patëllxhani të copëtuar me pirun, 1 lugë gjelle kos të bardhë, lëreni përzierjen për të vepruar në fytyrë për 15 minuta dhe pastrojeni me ujë të vakët.

Burimi: Revista Psikologjia

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al