20 Dhjetor, 2018

Ushqimi ngushëllues, çfarë është dhe si të kënaqemi pa u dëmtuar


Ushqimet ngushëlluese na sjellin përsëri në fëmijëri dhe na kënaqin në shumë situata. Asgjë nuk është e gabuar, thjesht mos e teproni

Të gjithëve ne na ka ndodhur që të paktë ndonjëherë të kërkojmë ngushëllim në ushqim, për një ditë të keqe, për të na shpërblyer pas një pune të vështirë, ose për të mbushur ndjenjën e pakënaqësisë që mund të na kap në fund të ditës pa ndonjë arsye.

Ky është virtyti magjik i të ashtuquajturit ushqim ngushëllues që siç sugjeron emri i tij, mund të na ngushëllojë në kohë të vështira dhe vërtetë arrin të na bëjë të ndihemi më mirë, edhe pse për një kohë të shkurtër. Le të zbulojmë pse dhe si funksionon fuqia e tyre ngushëlluese.

Secili prej tyre – Ndjenja e kënaqësisë që na jep ushqimi ngushëllues nuk varet aq shumë nga shija apo konsistenca, por nga fuqia e tij për të kujtuar fëmijërinë tonë. Për këtë arsye secili ka ushqimin e tij të preferuar: mund të jetë çokollatë, ose një lloj i veçantë i biskotave, ose një ushqim i kripur si patate të skuqura ose mish të pjekur. Këto janë ushqime që në njëfarë mënyre na përkrahin dhe na kthejnë në momente të lumtura. Prandaj nuk është vetëm një çështje e shijes: ushqime të caktuara flasin me psikikën tonë dhe krijojnë në trupin tonë një sërë reagimesh kimike që aktivizojnë disa zona të trurit, vendin e ndjenjës së kënaqësisë. Me pak fjalë, ushqimi i ngushëllimit nuk e ushqen trupin aq sa shpirti.

Vlera emocionale e ushqimit – Ushqimi, që nga fëmijëria e hershme, ka një vlerë të fortë emocionale. Momenti i ushqyerjes me gji, për shembull, përfaqëson kulmin e kënaqësisë për të porsalindurin. Edhe më vonë, prindërit shpesh përdorin disa trajtime të vogla për të qetësuar fëmijën e tyre ose për ta shpërblyer atë. Prandaj është e natyrshme që ushqimi të shoqërohet me një ndjenjë kënaqësie dhe me një situatë emocionale që na sjell përsëri në fëmijëri.

Ushqimi ngushëllues ose uria nervore – Janë dy realitete shpesh të lidhura ngushtë: ndihemi të lodhur dhe të stresuar dhe ne kërkojmë ngushëllim në një ushqim që na kënaq. Kur kjo gjë bëhet shumë shpesh atëherë kjo quhet ngrënie emocionale: është impuls i pakontrollueshëm që, pasi është kënaqur për darkë, na sjell përsëri dhe përsëri gjatë mbrëmjes në frigorifer duke kërkuar vazhdimisht për të ngrënë. Problemi i vërtetë i ngrënies emocionale është se, në pjesën më të madhe, na bën që të biem pre e ushqimeve jo të shëndetshme, ushqime të paketuara dhe të lehtë për t’u konsumuar, por shumë të lartë në kalori dhe yndyra. Në këtë rast vlen të pyesni për shkaqet e kësaj dëshire të pashuar: ajo mund të jetë një shenjë se jeta jonë është shumë e vështirë, ose jemi të shqetësuar për disa arsye.

Përdoreni mirë atë – Nëse ushqimi ynë ngushëllues është torta e gjyshes, asgjë nuk na ndalon që ta gëzojmë atë në paqe. Në qoftë se ne jemi të mërzitur patjetër që ne do të zgjedhim ushqime që stimulojnë prodhimin e serotoninës, hormoni që na bënë të ndjehemi mirë. Midis tyre, çajërat klasike relaksuese bimor, si kamomil, limon dhe murriz, gjithashtu ne mund të marrim kënaqësi të madhe nga një pjatë e mirë me makarona, e cila na siguron energji dhe në mënyrë të ngadaltë na mbush me gëzim. Gjithashtu pula dhe mishi i gjelit të detit kontribuon në prodhimin e dopaminës, kivi, shija e mirë e ëmbël dhe ngjyra tërheqëse; së fundi mos harroni produktin klasik, çokollatën e errët. /Revista Psikologjia/

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al