26 Dhjetor, 2018

Produktet natyrale që ndihmojnë në luftimin e kapsllëkut


Kapsllëku është një problem shumë i zakonshëm i zorrëve, por është kryesisht një simptomë: kjo është mënyra se si zorrët tuaja kanë zgjedhur t’ju tregojnë se ka një ngadalësim të tranzitit të zorrëve dhe prandaj ju duhet të modifikoni disa sjellje për të rikthyer funksionimin e duhur të sistemit të tretjes .

Shkaqet më të shpeshta që shkaktojnë episodet e kapsllëkut kryesisht kanë të bëjnë me zgjedhjen e ushqimit:

-Hani pak fibra, që janë frutat dhe perimet

-Keni një dietë të pasur me sheqerna dhe mish

-Pini pak ujë

-Bëni një diete drastike dhe të pabalancuar të humbjes së peshës

Lëvizja është gjithashtu e rëndësishme: një mënyrë jetese e ulur dhe pak ushtrime mund të jenë disa nga arsyet pse zorra bëhet e ngadaltë dhe bëhet gjithnjë e më e vështirë për të kapërcyer periudhën e kapsllëkut.

Shpesh ka edhe të ashtuquajturat “kapsllëku i udhëtarit”: udhëtimet e gjata, ndoshta në zona klimatike të ndryshme nga ato të origjinës, ushqimet dhe pijet e reja mund të shqetësojnë florën e zorrëve, duke shkaktuar bark të fryrë dhe kapsllëk.

Përfundimisht, nuk pushojmë së ndjeri se sa jetesa aktuale perëndimore çon në gjendje të vazhdueshme të ankthit dhe burimeve të stresit. Një periudhë veçanërisht e stresuar ose pamundësia për të ndjekur stimujt normal të zorrëve për arsye shoqërore ka pasoja në sistemin nervor të zorrëve, i cili nga ana e tij shtrihet dhe vendos të ngadalësojë aktivitetet normale.

Mjetet natyrore kundër kapsllëkut

Kapsllëku mund të shërohet falë disa mjeteve të thjeshta natyrore. Duke eliminuar shkaqet e origjinës patologjike, kur kalojnë më shumë se tre ditë nga fillimi i kapsllëkut, ka disa mjete juridike shumë efektive që mund të vihen në praktikë:

1.Shto një sasi të madhe të frutave, perimeve dhe drithërave në dietën tuaj të përditshme për të ndihmuar hidratimin e zorrëve, ndërsa fibrat që përmbajnë këto ushqime nxisin tranzitin e zorrëve.

2.Preferoni ushqime me vlera laksative që stimulojnë aktivitetin e zorrës së trashë, të tilla si karçof, kumbulla të thara, krunde, bishtajore dhe qumësht.

3.Shmangni ushqimet si limoni, oriz dhe banane dhe të gjitha ushqimet që mund të acarojnë zorrën e trashë, veçanërisht ëmbëlsirat, mishi, salsiçet, ushqimet e skuqura dhe limonadat.

4.Sigurohuni që të pini të paktën dy litra ujë në ditë.

5.Hani qetë dhe përtypni çdo kafshim ngadalë

6.Përdorni shtesa të qumështit laktik dhe probiotik për të rivendosur florën e zorrëve.

7.Nëse ndryshimi i zakone të të ngrënit nuk është i mjaftueshëm, natyra na ndihmon me shtesat ushqimore dhe bimët për të përgatitur çajëra tretës për zorrët.

Trajtimi më i mirë për kapsllëkun mbetet parandalimi: një dietë e ekuilibruar e pasur me fibra dhe kokrra, duke shmangur akumulimet e stresit, duke bërë aktivitet fizik dhe duke mos e shtyrë kohën e defekimit janë të gjitha zakonet e mira që duhet të praktikohen për të shmangur kapsllëkun edhe gjatë periudhave më të vështira dhe udhëtimeve të gjata. /Revista Psikologjia/

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al