3 Nëntor, 2021

“Nuk mund t’i bëni tag në foto me…”/ Facebook mbyll sistemin e njohjes së fytyrës, fshin të dhënat e 1 miliardë përdoruesve

Kompania Facebook njoftoi ditën e sotme se do të mbyllë sistemin e saj të njohjes së fytyrës për shkak të shqetësimeve që janë ngritur nga përdoruesit gjatë kohëve të fundit.

facebook

Një zëdhënës i rrjetit social tha se do të fshijë modele individuale të njohjes së fytyrës të më shumë se 1 miliard njerëzve si rezultat i këtij ndryshimi.

Kompania tha në një postim në blog se më shumë se një e treta e përdoruesve aktivë të përditshëm të Facebook, ose mbi 600 milionë llogari, kishin zgjedhur përdorimin e teknologjisë së njohjes së fytyrës.

Facebook nuk do të njohë më automatikisht fytyrat e njerëzve në foto ose video, thuhet në postim. Ndryshimi, megjithatë, do të ndikojë gjithashtu në teknologjinë automatike të tekstit alt që kompania përdor për të përshkruar imazhet për njerëzit që janë të verbër ose me shikim të dëmtuar. Shërbimet e Facebook që mbështeten në sistemet e njohjes së fytyrës do të hiqen gjatë javëve të ardhshme.

“Ka shumë shqetësime në lidhje me vendin e teknologjisë së njohjes së fytyrës në shoqëri dhe rregullatorët janë ende në procesin e sigurimit të një grupi të qartë rregullash që rregullojnë përdorimin e saj,” tha kompania. “Midis kësaj pasigurie të vazhdueshme, ne besojmë se kufizimi i përdorimit të njohjes së fytyrës në një grup të ngushtë rastesh përdorimi është i përshtatshëm.”