1 Mars, 2024

Zbuloni se si t’i interpretoni ëndrrat tuaja


A keni ëndërruar se po ecni zbathur, duke fluturuar, duke rënë në boshllëk ose duke humbur dhëmbët? Impulsi për t’i deshifruar ato është i fortë sepse ne mendojmë se, në fund të fundit,  ajo që ëndërrojmë ofron mesazhe simbolike për ekzistencën tonë. Ka disa praktika të thjeshta që mund të na ndihmojnë në këtë proces, pasi ato na lejojnë të deshifrojmë simbolikën pas imazheve të ëndrrave.

Universi i ëndrrave është aq i thellë dhe enigmatik sa është pothuajse e pamundur të mos tërhiqesh prej tij. Megjithëse kërkimi shkencor ka përparuar, ka ende më shumë të panjohura sesa përgjigje. Deri më tani, shkenca nuk ka konsensus përfundimtar mbi qëllimin e saktë të ëndrrave ose caktimin e tyre me kuptimet. Megjithatë, ka informacione të vlefshme që ne dimë:

Ëndrrat REM janë më emocionale, më të gjata dhe të çuditshme se ëndrrat jo REM, të cilat zakonisht janë më të thjeshta dhe pasqyrojnë kujtimet e përditshme. Shumica e asaj që ëndërrojmë, ndodh në fazën REM, ku ka një rritje intensive të aktivitetit të trurit në lidhje me funksionet vizuale, emocionale dhe autobiografike.

Ndër ato të disponueshme, të ashtuquajturat teori të simulimit janë ato që kanë peshën më të madhe. Në përmbledhje, ata theksojnë se ëndërrimi ka një funksion biologjik të një natyre adaptive: të na përgatitë më mirë kur përballemi me rreziqe në botën reale. Kështu, kjo funksionon si një lloj “troje stërvitore” që përmirëson instinktet e luftimit ose të arratisjes (ndër të tjera).

Teoritë e simulimit shpjegojnë pse shumica e ëndrrave rrotullohen rreth përmbajtjes së tmerrshme, dramatike ose intensive. Nëpërmjet këtyre situatave, aftësitë e mbijetesës zhvillohen në një mjedis të sigurt.

Për sa i përket interpretimit të ëndrrave nga psikologjia, figura të tilla si Sigmund Freud dhe Carl Jung shquhen për teoritë e tyre me ndikim, megjithëse është e rëndësishme të sqarohet se nuk ka asnjë provë përfundimtare shkencore për t’i mbështetur ato. Frojdi propozoi që përmbajtja e ëndrrave zbulon në mënyrë metaforike dëshirat e pavetëdijshme dhe konfliktet e brendshme: ajo që ëndërroni lidhet me atë që dëshironi dhe atë që ju mundon. Nga ana e tij, Jung sugjeroi se kjo përmbajtje kombinon elemente të pavetëdijes kolektive dhe personale. Për më tepër, ai postuloi se ato veprojnë si mesazhe nga pavetëdija që kërkojnë të balancojnë qëndrimet tona të ndërgjegjshme. Për shembull, nëse dikush është i ngarkuar me ndjenja të pazgjidhura faji, ata mund të ëndërrojnë situata në të cilat ata përpiqen të korrigjojnë një gabim të kaluar.

 

Hapat që duhen ndjekur për të interpretuar ëndrrat tuaja

Shihni një ëndërr të çuditshme dhe kaloni ditë duke reflektuar mbi të. Kujt nuk i ka ndodhur? Interpretimi nuk është kurrë absolut apo i sigurt. Megjithatë, duke zbatuar praktikat e mëposhtme, ne mund t’i afrohemi më shumë kuptimit të saj themelor.

 

1.Regjistroni atë që keni ëndërruar

Kujtesa e ëndrrave është selektive. Kujtesa varet nga faktorë të tillë si intensiteti emocional ose faza e gjumit në të cilën zgjoheni. Shkrimi i menjëhershëm ju ndihmon të ruani detajet përpara se ato të zhduken. Prandaj, mbani një ditar ëndrrash dhe shkruani informacionin sapo të zgjoheni. Duke i kapur këto skena në letër, qoftë me fjalë apo vizatime, ju lehtësoni mbajtjen e elementeve të ëndrrës. Në regjistrimin tuaj përfshini personazhe, sekuenca ose objekte, pavarësisht nëse ato duken të parëndësishme apo absurde në fillim.

 

2.Zbuloni emocionet e lidhura

Identifikoni se si u ndjetë kur u zgjuat. Të trishtuar? Me frikë? Ndoshta të motivuar? Shkrimi i tyre do t’ju japë të dhëna për ngarkesën emocionale të asaj që ëndërroni dhe do t’ju ndihmojë të krijoni lidhje. Për shembull, makthet do të pasqyronin shqetësimet ose tensionet në jetën tuaj të përditshme, si dhe traumat e pazgjidhura. Një terror nate mund të jetë një kujtesë e aspekteve të jetës suaj që mund t’i injoroni ose neglizhoni.

Një rast tjetër do të ishte zgjimi me një ndjenjë të hidhur pasi ëndërron për një të dashur të vdekur. Kjo do të kishte kuptime të ndryshme, të tilla si thjesht humbja e atij personi, nevoja për të përpunuar pikëllimin (qoftë për humbjen e tyre ose një arsye tjetër), ose kërkimi i udhëzimeve në jetën tuaj.

 

3.Kushtojini vëmendje simboleve të veçuara dhe së bashku

Kur interpretoni ëndrrat tuaja, ju kërkoni të dini se si të përktheni atë që ndodh në to (përmbajtja e dukshme) në kuptimin e vërtetë të fshehur (përmbajtje latente). Për ta arritur këtë, është e dobishme të shqyrtoni simbolet individualisht dhe të merrni parasysh ndërveprimin e tyre me kontekstin e përgjithshëm të asaj që keni ëndërruar. Për shembull, nëse ëndërroni për ujin, reflektoni për mënyrën se si ai paraqitet. Ishte një ujëvarë, shi i rrëmbyeshëm apo një plazh parajsë? A ishte uji i turbullt apo i pastër kristal? Gjithashtu pyesni veten se çfarë keni perceptuar kur keni qenë afër ose të zhytur në të. U ndjetë sikur po mbyteshit dhe po ngecje? Liri dhe rehati? Vlerësoni nëse elementë të tjerë, si kafshët apo njerëzit, kanë ndikuar në atmosferën e ëndrrave. A përfaqësonin një kërcënim apo, përkundrazi, siguruan mbështetje dhe frenim?

 

4.Bëjini vetes pyetje për të gjetur marrëdhënie me jetën tuaj aktuale

Shihni nëse ka paralele me ngjarjet, sfidat ose ndjenjat që jeni ose keni përjetuar. Si mund ta lidhni këtë përmbajtje me jetën tuaj? Ju nuk keni nevojë t’i bëni presion vetes që të përgjigjeni me siguri dhe siguri, thjesht lidheni me veten dhe jini të sinqertë. Supozoni se keni ëndërruar se po eksploroni një mjedis të panjohur. A do të tregojë dëshirën tuaj për të ndjekur mundësi të reja? Në cilat fusha të jetës suaj ndjeni nevojën për ndryshim? Keni menduar të ndryshoni karrierën tuaj apo fantazoni të transferoheni në një vend tjetër? Këto pyetje ju ndihmojnë të interpretoni atë që ëndërroni personalisht.

Për të ditur se si të interpretoni ëndrrat tuaja, është thelbësore të kuptoni se është një proces i thellë dhe kompleks. Psikika është si një labirint; Është larg të qenit linear dhe i parashikueshëm.  Prandaj, mbani parasysh sa vijon:

Interpretimi është subjektiv. Nuk ka përgjigje universale.

Simbolet e pranishme mund të kenë kuptime unike bazuar në historinë tuaj personale.

Gjithmonë do të ketë aspekte ose nuanca të pazbuluara që i shpëtojnë kuptimit të plotë.

Pyetjet që të gjithë i bëjmë vetes për ëndrrat

Pasi të dimë çelësat për të deshifruar atë që ëndërrojmë, më poshtë, do t’u përgjigjemi disa pyetjeve të bëra shpesh që lindin rreth këtij fenomeni intrigues që ndajnë të gjitha qeniet njerëzore.

Pse kemi ëndrra të përsëritura?

Një ëndërr që përsëritet vazhdimisht është, pothuajse gjithmonë, një shenjë se ka çështje në pritje që kërkojnë vëmendjen tuaj. Ato mund të lidhen me dëshira të pakënaqura ose të ndrydhura, zhgënjime apo edhe trauma. Le të kujtojmë se, sipas psikanalizës, ëndrrat janë manifestime të pavetëdijes , ashtu si simptomat dhe shakatë.

Nga ky këndvështrim, mund të mendojmë se më këmbëngulësit kërkojnë të na përcjellin një mesazh për përmbushjen tonë personale. Kjo ide gjen mbështetjen e saj edhe në shkencë. Një studim i botuar në Trauma and Dreams sugjeron se prania e ëndrrave të përsëritura është e lidhur me mirëqenien më të ulët.

Cilat janë më të zakonshmet?

Pavarësisht nga kultura apo konteksti, ka disa ëndrra që shumë njerëz i përjetojnë. Në fund, këto janë manifestime të frikës, emocioneve dhe shqetësimeve të qenësishme të përvojës njerëzore, të projektuara në planin e ëndrrave. Të ëndërrosh për një aksident automobilistik, të ëndërrosh për gjarpërinjtë dhe madje të ëndërrosh për vdekjen janë përvoja mjaft të zakonshme. Shikoni të tjerët që rendisim:

Të ëndërrosh të jesh lakuriq në publik: lidhet me cenueshmërinë dhe shqetësimin për pranimin shoqëror.

Ëndrra sikur fluturon: akti lidhet me lirinë dhe pavarësinë, kështu që interpretimi i tij do të ndiqte këto rreshta.

Të ëndërrosh minjtë: meqenëse këto kafshë pothuajse gjithmonë perceptohen si ndërhyrës, ka të ngjarë që ato të jenë një simbol i diçkaje që mundon jetën e përditshme.

Ëndrra sikur ju ndjekin: Ndoshta kjo tregon stres ose ankth, si një simbol që ka kërcënime ose probleme të vazhdueshme që fshihen në jetën e përditshme.

Ëndrra për dhëmbët që ju bien: Zakonisht lidhet me shqetësimet për pamjen, pasiguritë latente ose ndjenjën e humbjes së fuqisë.

Ëndrra për dështimin në një provim ose mosparaqitjen: mund të shprehë frikën për performancën akademike, mungesën e përgatitjes ose frikën e dështimit.

Ëndrra për humbjen ose mos mbërritjen në kohë: mund të pasqyrojë ankthin për drejtimin e jetës ose ndjenjën e mosplotësimit të pritshmërive personale ose sociale.

A mundet ajo që ëndërrojmë të na japë informacion të rëndësishëm për të marrë vendime?

Njerëzit shpesh adresojnë në ëndërr atë që po përpiqen të shmangin ndërsa janë zgjuar. Prandaj, është e vlefshme të merret parasysh kjo përmbajtje kur merrni vendime të rëndësishme. Ka edhe raste kur dikush gjen frymëzim ose zgjidhje për problemet e tij gjatë gjumit, pasi truri përpunon informacionin në mënyrë më kreative gjatë këtij pushimi./PSIKOLOGJIA

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al