20 Prill, 2024

Studimi lidh orët e paqëndrueshme të punës me çështjet e ezaurimit dhe shëndetit


Një studim i fundit i kryer nga profesori i Punës Sociale në NYU, Wen-Jui Han, ka hedhur dritë mbi efektet e dëmshme të orëve të paqëndrueshme të punës si në shëndetin fizik ashtu edhe në atë mendor. 

punengarkuar1

Studimi, i cili analizoi të dhënat që përfshinin mbi 30 vjet, gjeti një korrelacion të rëndësishëm midis orëve të parregullta të punës dhe rritjes së shqetësimeve shëndetësore. Studimi, i cili shqyrtoi oraret e punës dhe modelet e gjumit të mbi 7,000 amerikanëve, zbuloi se individët që punonin me turne të rradhës ishin më të prirur ndaj problemeve shëndetësore si diabeti, obeziteti dhe sëmundjet e zemrës. Faktori kryesor që kontribuon në këto çështje u identifikua si një ndërprerje në modelet e gjumit të shkaktuar nga oraret e paqëndrueshme të punës.

Jamaica Shiers, një përfaqësues nga Path Behavioral Health në Salt Lake City, theksoi prevalencën e djegies tek të rriturit, duke ia atribuar presionit për të mbajtur performancën maksimale në çdo kohë. Shiers vuri në dukje se shumë individë shfaqin shenja të djegies, veçanërisht ata që e kanë shtyrë veten tepër në karrierën e tyre.

Duke trajtuar fenomenin e “kulturës së djegies”, Shiers theksoi rëndësinë e të mësuarit nga përvojat e kaluara dhe prioritizimin e kujdesit për veten. Ajo theksoi nevojën që brezi i ri të njohë ndikimin negativ të punës së tepërt dhe të ketë prioritet mirëqenien e tyre.

Shëndeti i sjelljes së rrugës mbron zbatimin e praktikave të vetë-kujdesit dhe shfrytëzimin e mundësive të punës nga shtëpia dhe teleshëndetit. Shiers theksoi rëndësinë e integrimit të kujdesit për veten në rutinat e përditshme dhe gjetjen e kohës për mirëqenien personale.

Ndikimi negativ i orëve të paqëndrueshme të punës

Ndërsa studimi tërheq vëmendjen ndaj efekteve negative të orareve të paqëndrueshme të punës, ai nënvizon rëndësinë e trajtimit të faktorëve stresues të lidhur me punën dhe promovimin e mjediseve më të shëndetshme të punës.

Gjetjet shërbejnë si një kujtesë për individët dhe punëdhënësit për t’i dhënë përparësi mirëqenies së punonjësve dhe për të miratuar masa për të zbutur ndikimin e orareve të parregullta të punës në shëndetin dhe produktivitetin.

Implikimet e studimit shtrihen përtej nivelit individual, duke nxitur diskutime më të gjera mbi politikat dhe praktikat e vendit të punës që synojnë të nxisin një ekuilibër më të shëndetshëm punë-jetë. Ndërsa organizatat përpiqen të krijojnë mjedise pune mbështetëse, studimi ofron njohuri të vlefshme për pasojat e mundshme shëndetësore të orareve të paqëndrueshme të punës dhe imperativin për ndërhyrje proaktive./Psikologji

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al