30 Shtator, 2023

Studim /Pse burrat thonë “Të dua” para grave


Të thuash “Të dua” për herë të parë është një emocion i madh por edhe një burim ankthi. Shpallja e dashurisë suaj së pari ju bën të ekspozoni dhe të drejtoni “rrezikun e madh” për të mos marrë përgjigjen që prisnit. Për këtë arsye, shumë preferojnë që partneri i tyre të bëjë lëvizjen e parë.

Studimi, i publikuar nga British Psychological Society, përfshiu 3,109 pjesëmarrës nga 7 vende (Australia, Brazili, Kili, Kolumbia, Franca, Polonia dhe Mbretëria e Bashkuar), të cilëve iu kërkua të plotësonin disa pyetësorë online. 70% e mostrës përbëhej nga gra, 30% e burrave. Në sondazhin e parë, pjesëmarrësit iu përgjigjën gjashtë pyetjeve në lidhje me deklaratat e dashurisë, duke përfshirë “cili partner tha ‘Të dua’ i pari” në marrëdhënien e tyre më të fundit. Më pas, ata u pyetën se sa kohë, gjatë marrëdhënies, filluan të mendonin për të thënë “Të dua”, kur në fakt e thanë dhe kur partneri i tyre bëri të njëjtën gjë.

Rezultatet zbuluan se, në gjashtë nga shtatë vendet, burrat kishin më shumë gjasa të rrëfenin dashurinë e tyre më parë. Burrat menduan të thoshin “Të dua” rreth 69 ditë (2,2 muaj) deri në fillimin e një marrëdhënieje, ndërsa gratë e konsideruan atë pas 77 ditësh (2,5 muaj). Megjithatë, kur ishte fjala për ta thënë në fakt, burrat rrëfejnë dashurinë e tyre mesatarisht pas 107 ditësh (3,5 muaj), 15 ditë më parë se mesatarja e gruas. Ata duan të jenë të sigurt për ndjenjat e tyre dhe t’i zbulojnë ato pas 122 ditësh (4 muaj). Vetëm në Francë nuk kishte dallim të rëndësishëm gjinor në këtë çështje./PSIKOLOGJIA

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al