21 Nëntor, 2023

Shkencëtarët: Të flesh tetë apo nëntë orë gjumë nuk zvogëlon rrezikun e vdekjes së hershme, çelësi është diçka tjetër


Të shkosh në shtrat dhe të zgjohesh në të njëjtën kohë çdo ditë është më e rëndësishme se sa kohë fle, sipas një studimi të publikuar së fundmi nga studiues australianë, amerikanë dhe britanikë të botuar në revistën Sleep.

Insomnia, sleep apnea or stress concept. Sleepless woman awake and covering face in the middle of the night. Lady can't sleep. Nightmares or depression. Suffering from headache or migraine.
Insomnia, sleep apnea or stress concept. Sleepless woman awake and covering face in the middle of the night. Lady can’t sleep. Nightmares or depression. Suffering from headache or migraine.

Me fjalë të tjera, nëse flini gjashtë orë çdo natë, por në një ritëm të rregullt, jeni të ekspozuar ndaj një rreziku më të ulët të vdekjes së hershme sesa nëse flini tetë orë, ndërsa shkoni në shtrat në një orë të ndryshme çdo natë, shkruan Jutarnji list.

Studimi përfshiu 60,977 subjekte nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, një bazë të dhënash e madhe biomjekësore që përmban informacione të detajuara gjenetike dhe shëndetësore për më shumë se gjysmë milioni njerëz.

Mosha mesatare e subjekteve ishte pak më pak se 63 vjeç dhe brenda tetë viteve ata vdiqën në 1859. Studiuesit zbuluan se rregullsia më e madhe kur flitej për gjumin shoqërohej me një rrezik 20 deri në 48 për qind më të ulët të vdekshmërisë pavarësisht nga shkaku.

Gjithashtu, gjumi i rregullt u shoqërua me një rrezik 16 deri në 39 për qind më të ulët të vdekjes nga kanceri, si dhe një rrezik 22 deri në 57 për qind më të ulët të vdekjes kardiometabolike, që përfshin sëmundjet kardiovaskulare, diabetin e tipit 2 dhe komplikimet e lidhura me obezitetin.

“Kohëzgjatja e gjumit ishte akoma e rëndësishme: Njerëzit që flinin gjatë dhe rregullisht kishin rrezikun më të ulët të vdekjes së hershme. Por gjumi më i shkurtër dhe më i rregullt në shumicën e rasteve shoqërohej me vdekshmëri më të ulët sesa gjumi më i gjatë dhe i paqëndrueshëm. Ky është një lajm i mirëpritur për njerëzit, puna dhe familja e tyre kërkon e bëjnë të vështirë arritjen e shtatë deri në nëntë orëve të rekomanduara në natë,” tha bashkautori i studimit Dr. Angus Burns nga Harvard.

Shumë njerëz ndihen të kufizuar nga kërkesat sociale ose të punës. Nëse të paktën flini në një ritëm të rregullt, do të bëni diçka për shëndetin tuaj. Megjithatë, edhe ata që flenë më të shëndetshëm kanë pasur një ndryshueshmëri në orarin e gjumit dhe zgjimit. Përpiquni të zvogëloni këtë ndryshueshmëri në kohë. mbani kohën tuaj të gjumit dhe zgjimit brenda një deri në dy orë,” shtoi Burns.

Është e pamohueshme që njerëzit në Perëndim sot flenë mesatarisht një ose dy orë më pak se disa dekada më parë, dhe shumë prej tyre janë të privuar kronikisht nga gjumi. Një studim zbuloi se rreth 20 për qind e njerëzve rrallë ose pothuajse kurrë nuk zgjohen të pushuar. Por mungesa e gjumit është shumë e rrezikshme, një e pesta e aksidenteve të trafikut lidhen me lodhjen. Pagjumësia ndikon drejtpërdrejt në shëndet, siç tregohet nga disa studime epidemiologjike të publikuara në dhjetë vitet e fundit.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al