19 Prill, 2024

Nuk plotësoni orarin e plotë të gjumit? Flasin ekspertët, mungesa e gjumit lidhet me këtë sëmundje


Në një zbulim të fundit, mungesa e gjumit adekuat është shoqëruar me një rritje shqetësuese të rasteve të sëmundjes së mëlçisë yndyrore jo-alkoolike (NAFLD), sipas njohurive të ndara nga ekspertët mjekësorë. Ndërsa privimi i gjumit vazhdon të dëmtojë një pjesë të konsiderueshme të popullsisë, pasojat në shëndetin publik po bëhen gjithnjë e më alarmante.

Më shumë se një e treta e të rriturve në Shtetet e Bashkuara nuk të arrijnë shtatë deri në tetë orët e rekomanduara të gjumit çdo natë, një prirje që ka ngjallur shqetësime në rritje midis profesionistëve të kujdesit shëndetësor. Mungesa e syve të mbyllur, rezulton, mund të ketë efekte të thella përtej lodhjes dhe përgjumjes gjatë ditës.

Çfarë është sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike?

Sipas Ibrahim Hanouneh, një gastroenterolog me MNGI Digestive Health në Minesota, NAFLD po shfaqet si një rrezik i rëndësishëm shëndetësor i lidhur me gjumin e pamjaftueshëm. NAFLD karakterizohet nga akumulimi i yndyrës në mëlçi dhe nxitet kryesisht nga faktorë të tillë si shtimi në peshë dhe sindroma metabolike.

Hanouneh shtjellon më tej se ndërsa konsumimi i rëndë i alkoolit mund të çojë në mëlçi të dhjamosur, NAFLD në mënyrë specifike i përket rasteve që ndodhin në mungesë të marrjes së konsiderueshme të alkoolit.

Gjendja, e cilësuar shpesh si një “epidemi e heshtur”, prek më shumë se një në katër të rritur amerikanë, me një pjesë të konsiderueshme që është asimptomatike, veçanërisht në fazat e hershme. Megjithatë, pasojat mund të përshkallëzohen në dëmtime të rënda të mëlçisë, duke përfshirë cirrozën dhe kancerin e mëlçisë, nëse nuk trajtohen.

Ekspertët mjekësorë theksojnë lidhjen e ndërlikuar midis cilësisë së gjumit dhe shëndetit metabolik. Mungesa e gjumit me cilësi të lartë është shoqëruar me shtim në peshë, rritje të urisë dhe kontroll të dëmtuar të sheqerit në gjak, të cilat të gjitha janë faktorë të rëndësishëm rreziku për NAFLD. Kristin Kirkpatrick, një dietologe e regjistruar në Klinikën Cleveland, nënvizon ndikimin e mungesës së gjumit në rezistencën ndaj insulinës, një kontribues kryesor në akumulimin jonormal të yndyrës në mëlçi.

Rreziku duket të jetë veçanërisht i theksuar tek gratë pas menopauzës, pasi kohëzgjatja e shkurtër kronike e gjumit është treguar se përkeqëson shqetësimet metabolike. Stresi i shkaktuar nga privimi i gjumit mund të shkaktojë ndryshime të pafavorshme metabolike, potencialisht duke kulmuar në zhvillimin e NAFLD, siç theksohet nga Kirkpatrick.

Ndërsa prevalenca e çrregullimeve të gjumit vazhdon të rritet, ekspertët mjekësorë theksojnë nevojën për ndërgjegjësim të shtuar në lidhje me ndikimin e thellë të gjumit të pamjaftueshëm në shëndetin metabolik. Trajtimi i mangësive të gjumit mund të jetë thelbësor në zbutjen e rrezikut të sëmundjes së mëlçisë yndyrore joalkoolike dhe në ruajtjen e mirëqenies së përgjithshme./PSIKOLOGJIA

 

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al