2 Nëntor, 2023

Fituesit më të mëdhenj dhe humbësit në “apokalipsin” e ardhshëm të AI


Ndërsa “cunami” i Inteligjencës Artificiale po përfshin profesionistët me jakë të bardhë dhe po dëmton qindra miliona vende pune, afro 1 miliard punëtorë në mbarë botën do të preken dhe 14 milionë vende pune do të zhduken. 

Inteligjenca-Artificiale-vs-njeriu2

Ky ndikim i inteligjencës artificiale është vetëm një nga ndryshimet kryesore strukturore që do të përcaktojnë ekonominë amerikane gjatë disa dekadave të ardhshme.

Por, ndërkohë që profesionistë me “jakë të bardhë” përballen me një treg të trazuar pune dhe paga në rënie, një segment i madh dhe i papritur i fuqisë punëtore mund të jetë i sigurtë: punët me jakë blu.

Punët si zanatet dhe punët që kërkojnë një kombinim të punës fizike, njohurive dhe sociale nuk do të ndryshohen.

Ndërsa kërkesa për kujdes shëndetësor, energji të gjelbër, prodhim të teknologjisë së lartë dhe ndërtim rritet, vendet e punës me jakë blu do të shohin një lulëzim të konsiderueshëm.

ChatGPT nuk do të zëvendësojë infermierët që kujdeset për ju në spital ose punëtorin e ndërtimit që rimodelon kuzhinën tuaj. Fituesit e revolucionit të inteligjencës artificiale do të jenë teknikët, infermierët dhe hidraulikët që mbajnë ekonominë e re në punë pasi makineritë të kenë “marrë” zyrat.

Ekonomia e re mund të jetë një ndihmë për klasën punëtore 

Sot, ka një ndryshim shpresëdhënës për vendet e punës. Gjatë dekadës së ardhshme, Byroja e Statistikave të Punës në SHBA parashikon se profesionet me rritje më të shpejtë do të jenë në kujdesin shëndetësor, transport, energji të rinovueshme dhe prodhim të teknologjisë së lartë.

statisika

Gati gjysma e të gjitha fitimeve të vendeve të punës do të vijnë nga sektorët e kujdesit shëndetësor dhe të mbështetjes sociale.

Deri në vitin 2032, një në gjashtë punëtorë të rinj do të ofrojnë kujdesin shëndetësor në shtëpi ose kujdes personal. Ndërtimi, i cili ka shtuar 15,000 vende pune në muaj gjatë vitit të kaluar, ka gjithashtu hapësirë ​​për të vazhduar zgjerimin.

Ndërsa vendet e punës në prodhim në tërësi pritet të qëndrojnë të pandryshuara, shpenzimet në këtë industri janë rritur në 200 miliardë dollarë çdo vit, duke u trefishuar në pesë vitet e fundit.

Dhe disa sektorë pritet të rriten: Industria e pajisjeve elektrike dhe gjysmëpërçuesve parashikohet të arrijë një rritje vjetore prej 3% gjatë dekadës së ardhshme. Prodhimi i çipave do të vazhdojë të jetë një prioritet kombëtar dhe kjo do të thotë shumë punë të paguara mirë që kërkojnë vetëm një arsim të mesëm.

Brenda prodhimit të çipave, afërsisht 50% e punëtorëve të nivelit fillestar kanë vetëm shkollë të mesme, krahasuar me 38% për të gjitha industritë e tjera.

Gjatë 10 viteve të ardhshme, ndërsa industria globale e gjysmëpërçuesve pritet të arrijë në 1 trilion dollarë, do të shtohen edhe 50,000 vende të tjera pune amerikane për profesione si montues elektrikë dhe teknikë industrialë.

 

e

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al