8 Mars, 2023

Çfarë simbolizon lulja e mimozës dhe kur është e përshtatshme t’ia dhuroni dikujt?


Për herë të parë u gjet në rritje në Afrikë dhe Azi, lulja e mimozës është një bimë diellore që preferon të rritet në klimat e ngrohta. Tani gjendet në të gjithë botën, megjithatë, duke u rritur edhe në zona si Shtetet e Bashkuara dhe madje edhe Australia. Kjo lule e bukur shpesh merret si një shenjë gëzimi, por simbolika nuk mbaron këtu. Ja çfarë duhet të dini në lidhje me këtë bimë diellore.

1

Çfarë do të thotë Mimoza?

Lulja e mimozës është një lloj i afërsisht 400 kaçubave dhe bimëve të ndryshme. Emri rrjedh nga greqishtja “mimos”, që do të thotë një “aktor” ose “mimikë”, ndërsa prapashtesa do të thotë “të ngjash”. Kjo vjen ndoshta ngaqë gjethet thuhet se imitojnë jetën e vetëdijshme.

Bima e Mimozës është një pemë e bukur e cila prodhon lule të verdha që çelin në dimër. Ajo ka disa emra duke përfshirë akacie dealbata (emër shkencor) dhe akacia argjendi ose akacia blu.

 

Çfarë simbolizojnë Mimozat?

Një nga lulet më të zakonshme të verdha të përdorura në poezinë simbolike dhe mesazhet e tjera, lulja e mimozës përfaqëson zakonisht diellin. Mund të përdoret për të simbolizuar natyrën e dashurisë së fshehtë – askush nuk e di se unë të dua! – ose mund të përdoret gjithashtu për të simbolizuar ndjeshmërinë ose sigurinë e fortë.

Lulet e mimozës shpesh lidhen me temat e sensit dhe ndjeshmërisë së mirë. Ato mund të përdoren për të treguar që ju dëshironi të “zgjeroni” jetën tuaj gjithashtu, pavarësisht nëse kjo ka të bëjë me karrierën tuaj, familjen tuaj, apo edhe udhëtimet.

Në disa kultura, lulja është më e lidhur drejtpërdrejt me ndjeshmërinë dhe jepet si një gjest zie. Në Shtetet e Bashkuara, lulet e mimozës janë të lidhura me Ditën e Gruas sikurse edhe në Shqipëri.

2

 

Cila është domethënia kulturore e një mimoze?

Lulet e mimozës janë përdorur me shekuj në mjekësinë tradicionale kineze. Lëvorja dhe gjethet përdoren gjithashtu, me lëvoren në veçanti të njohur si një tonik i dobishëm kur bëhet fjalë për pastrimin e rrugëve energjike të trupit (zakonisht zemrën dhe mëlçinë).

 

Lulja mund të sigurojë një nxitje të konsiderueshme shpirtërore dhe njihet si Lëvorja Kolektive e Lumturisë.

Lulet e mimozës u përdorën dikur edhe nga fiset e lashta të Majave për të trajtuar djegiet dhe dëmtimet. Sot, ajo është përdorur shpesh në mjekësinë homeopatike (lëvorja, në veçanti) për të trajtuar kollën, ftohjet, dhimbjen dhe inflamacionet.

 

Cili është simbolizmi i një Tatuazhi Mimoze?

Tatuazhi mimoza përdoret shpesh për të treguar simbolet e diellit dhe arit, si dhe fitoren e jetës mbi vdekjen. Nëse zgjidhni një nga këto tatuazhe, thjesht mund të dëshironi të përcillni edhe ndjeshmërinë tuaj.

 

Kur duhet t’i dhuroni dikujt një Mimozë?

Lulet e mimozës janë të përshtatshme për pothuajse çdo rast, por ato zakonisht jepen në funerale dhe për të treguar simpatinë tuaj në kohë zie. Sidoqoftë, ato gjithashtu mund të jepen për të festuar raste më të lumtura ose ngjarje më të mëdha, më simbolike – si Dita e Grave – gjithashtu.

 

Me natyrën e tyre me diell dhe aftësinë për të shtuar një ton bukurie në një aranzhim, këto lule të ndritshme janë perfekte për praktikisht çdo ngjarje.

Psikologjia/

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al