22 Shtator, 2023

Çfarë na shtyn të ndajmë një postim në mediat sociale?


 Koha që përdoruesit kalojnë në platformat sociale vazhdon të rritet. Sipas vlerësimeve të fundit, njerëzit ndërmjet 16 dhe 64 vjeç shpenzojnë mesatarisht rreth tre orë në ditë duke përdorur mediat sociale.

Pse ne ndajmë një postim në rrjetet sociale

Për të kuptuar pse disa informacione në internet bëhen virale, ndërsa të tjerët jo, studiuesit shikuan gjashtë studime në internet që përfshinin 3,727 të rritur amerikanë dhe 362 mesazhe. Pjesëmarrësit u ekspozuan ndaj artikujve dhe postimeve në mediat sociale mbi tema të tilla si shëndeti, ndryshimet klimatike, votimi dhe COVID-19. Disa kanë lexuar titujt dhe përmbledhjet e artikujve të lajmeve, të tjerë kanë parë postimet e mediave sociale. Të gjithë vlerësuan mundësinë e ndarjes së informacionit në mediat sociale që ata mendonin se ishin më të rëndësishme për veten dhe kontaktet e tyre.

Shkëmbimi i informacionit aktivizon qendrat e shpërblimit në tru

Prandaj, pavarësisht nga tema e mbuluar (COVID-19, votimi, shëndeti i përgjithshëm, ndryshimet klimatike), mediumi i mesazhit (postimet dhe artikujt e mediave sociale) ose konteksti i ndarjes (transmetim i gjerë dhe i vogël), njerëzit ishin më të prirur për të ndajnë informacione që ata i konsiderojnë veçanërisht të rëndësishme për veten ose kontaktet e tyre. Megjithatë, kur pjesëmarrësve iu kërkua të shkruanin në mënyrë eksplicite pse një mesazh ishte i rëndësishëm për veten e tyre ose për njerëzit që njihnin, ata kishin më shumë gjasa ta shpërndanin atë sesa të thelloheshin në temë. Kjo për shkak se qeniet njerëzore janë qenie sociale dhe duan të lidhen me njëri-tjetrin, dhe kur komunikojmë me të tjerët, ata i japin shumë rëndësi asaj që personi tjetër mendon ose dëshiron të dëgjojë (një cilësi e njohur si ‘relevancë sociale’).

Perspektivat e kërkimit në të ardhmen

Studiuesit në Laboratorin e Neuroshkencës së Komunikimit, të kryesuar nga Cosme, janë të interesuar të kuptojnë se si teoria psikologjike mund të përkthehet në ndërhyrje në botën reale për të nxitur ndryshimin e sjelljes. Prandaj, ata po shqyrtojnë aktivitetin e trurit në lidhje me ndarjen e mediave sociale përmes përdorimit të skanerëve fMRI për të kuptuar se si rajone specifike të trurit formojnë perceptimet për veten dhe rëndësinë sociale.

 Burimi Psikologjia

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al