23 Shtator, 2023

Çfarë është “sex blues” dhe përse ndodh ajo?


Zakonisht mendohet se pas një marrëdhënieje seksuale ose një momenti të vetë-erotizmit të kënaqshëm dhe në veçanti me arritjen e orgazmës, trupi dhe mendja përjetojnë një moment të mirëqenies totale. Një lloj qetësie dhe relaksi e përgjithësuar, si një efekt automatik pas koitusit, i aftë të kënaqë si fizikisht ashtu edhe mendërisht. Epo, nuk është gjithmonë kështu. Ndonjëherë, në fakt, ndodh që pas vetë aktit (edhe pse i këndshëm nga çdo këndvështrim) njeriu bie në një gjendje trishtimi, melankolie dhe stresi emocional.

Çfarë është “sex blues”?

Termi seksi bluzë i referohet të gjitha atyre ndjesive të nervozizmit, trishtimit, melankolisë dhe ankthit që mund të lindin si pasojë e arritjes së orgazmës gjatë marrëdhënies seksuale, pavarësisht nëse është e kënaqshme apo jo. Një gjendje që, në termat mjekësorë, quhet disforia postkoitale.

Pse ndodh?

Faktorët pas bluzës së seksit janë të shumtë dhe të gjithë të ndryshëm nga njëri-tjetri. Para së gjithash, është e rëndësishme të mbani mend se, përtej kuptimit të kënaqësisë fizike që i jepet, orgazma është një moment intensiv që përfshin sferën fizike dhe psikologjike. Duke shkaktuar një sërë ndryshimesh në nivel fiziologjik që, në një mënyrë apo në një tjetër, prekin pjesën emocionale të atyre që e përjetojnë. Si me ndjenja mirëqenieje dhe qetësie të përgjithshme dhe, nëse ngarkesa e energjisë është shumë intensive dhe e vështirë për t’u menaxhuar, duke shkaktuar frikë, ankth dhe trishtim.

Sa lidhje ka partneri me “sex blues”?

Blloku i seksit është një gjendje që mund të ndikohet edhe nga personi me të cilin po kryeni seks dhe marrëdhënia ose ndërveprimi që keni me të. Por që pothuajse në të gjitha rastet është krejtësisht personale në subjektin që e përjeton dhe që siç u përmend, mund të ndodhë edhe pas një marrëdhënieje të kënaqshme përtej arritjes së orgazmës. Kjo është arsyeja pse është e kotë të fajësoni ata që ju rrethojnë. Bluja e seksit, në fakt, ka të bëjë vetëm me ata që e jetojnë dhe vetëm ai/ajo mund të zgjidhë situata, duke punuar me veten dhe emocionet e tyre./PSIKOLOGJIA

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al