27 Shkurt, 2024

Bashkëshorti juaj nuk di të menaxhoj paratë, ja disa mënyra që mund ta rregulloni këtë problem në çift


Menaxhimi i financave në familje nuk është një gjë e lehtë. Për më tepër, nëse keni një partner që është shpërdorues dhe i pëlqen të harxhojë para. Ndaj është e nevojshme të dini si të silleni që të mos ndikojë në harmoninë e marrëdhënies.

  1. Komunikimi i hapur

Të kesh komunikim të hapur është një mënyrë për t’u marrë me një partner të kotë. Financat janë një nga gjërat e rëndësishme në një marrëdhënie afatgjatë. Ndaj duhet hapur mes partnerëve me njëri-tjetrin në mënyrë që ata të kenë të njëjtat mendime në menaxhimin e çështjeve financiare.

Filloni duke hapur një bisedë me partnerin tuaj. Pas kësaj, shprehni sinqerisht pikëpamjet dhe ndjenjat tuaja për aftësinë e partnerit tuaj për të menaxhuar financat e tyre. Vetëm atëherë mund të shprehni dëshirën tuaj që ai t’i kushtojë më shumë vëmendje rrjedhës së të ardhurave dhe shpenzimeve të tij.

  1. Praktikoni menaxhimin e financave së bashku

Pasi të bisedoni dhe të shprehni pikëpamjet tuaja përkatëse, filloni të praktikoni menaxhimin e financave së bashku. Edhe pse mund të jeni tashmë të aftë në menaxhimin e shpenzimeve, nuk ka asnjë të keqe të mësoni përsëri së bashku. Përveç kësaj, ju gjithashtu mund ta ndihmoni partnerin tuaj të kuptojë më lehtë se si t’i menaxhojë financat në mënyrë efektive dhe me mençuri.

  1. Bëni së bashku një plan financiar

Hapi tjetër në trajtimin e një partneri shpërdorues është ta ftoni atë të bëjnë një plan financiar së bashku. Diskutoni dhe vendosni synime financiare për afat të shkurtër dhe afatgjatë.

Përveç kësaj, ju gjithashtu mund të shtoni informacione në lidhje me mënyrën e arritjes së këtij qëllimi. Me një plan të qartë, ju dhe partneri juaj ka të ngjarë të jeni më të mençur në menaxhimin e financave tuaja dhe reduktimin e zakoneve të kota.

  1. Vendosni kufijtë e prodhimit

Gjëja e rëndësishme në marrëdhëniet me një partner shpërdorues është të reduktoni fluksin e shpenzimeve. Për shkak se keni synime të përbashkëta financiare, ju dhe ai duhet të vendosni kufij shpenzimesh. Kjo synon të ndihmojë në kontrollin e zakoneve dhe parandalimin e shpenzimeve të papritura.

  1. Ftoni diskutim kur blini sende të shtrenjta

Edhe pse ka mësuar të menaxhojë financat dhe të vendosë limite shpenzimesh, nuk e ka të pamundur që befas të dëshirojë të blejë sende të shtrenjta. Nëse është kështu, ftojeni partnerin tuaj të diskutojë së pari.

  1. Siguroni mbështetje pa gjykim

Ndërsa partneri juaj është në procesin e përmirësimit të menaxhimit financiar, ju duhet t’i ofroni mbështetje pa gjykuar. Ju mund të bëni kritika konstruktive në mënyrë që ai të vazhdojë të mësojë të menaxhojë financat e tij dhe të mos jetë më kot. Ndihmojeni kur është konfuz, të arrijë ekuilibrin në financat dhe marrëdhëniet.

 

  1. Konsultohuni me një ekspert

Mënyra tjetër për t’u marrë me një partner të kotë është të konsultoheni me një ekspert. Mund ta ftoni partnerin tuaj të shkojë te një ekspert financiar për të gjetur mënyrën më të mirë për ta ndaluar atë që të mos jetë sërish shpërdorues. Prania e kësaj pale të tretë mund të monitorojë edhe planet tuaja financiare në mënyrë që ato të realizohen në mënyrë korrekte.

Përveç kësaj, ju dhe partneri juaj mund të bëni edhe këshillim marrëdhëniesh për të gjetur zgjidhje për financat e pakontrolluara. Ky këshillim gjithashtu mund të përqendrohet më shumë në temën e bisedës për marrëdhënien tuaj me të dhe si t’i përballoni problemet financiare së bashku.

 

 

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al