2 Shkurt, 2023

A është e drejtë të “hakmerresh” pas një tradhëtie?


Shumë njerëz e përjetojnë këtë dëshirë, në të gjitha aspektet që ata kanë, pasi në fund të fundit ata ndihen  të tradhëtuar nga personat që kanë dashur më shumë në jetë. Por a është e drejtë t’i kthesh këtë ndjenjë me të njëjtën monedhë? A na bënë ky veprim të ngjashëm?   

HAKMARRJA ËSHTË NJË INSTINKT I NATYRSHËM PËR T’U MBAJTUR NËN KONTROLL

Gjej kënaqësi. Hakmarrja është një koncept që na duket kaq i natyrshëm dhe njerëzor, saqë ndiejmë një impuls të menjëhershëm. Ata që ndiejnë nevojën për të paguar me të njëjtën monedhë, po aktivizojnë një nga mekanizmat fiziologjikë më natyralë që ka. Ai po mbron veten duke nisur një sulm. Kjo sjellje të lejon, të të bëjë të mendosh se po rifiton kontrollin e jetës.

Nëse ai më tradhtoi, unë do të hakmerrem. E pra, kjo hakmarrje, ky mendim duke marrë kontrollin e jetës së dikujt, ky vendim i lindur nga impulsi për të lënduar ata që na kanë lënduar, është baza e ligjit të famshëm të hakmarrjes. Një ligj i lashtë për të cilin hajdutët i kishin duart e prera dhe të cilit sot disa proverba zakonisht të përdorura i referohen, të tilla si “dy duar për një kokë”.

Hakmarrja mund të provokojë një ndjenjë të përkohshme hakmarrjeje ndaj partnerit që të ka bërë padrejtësi. Megjithatë, hakmarrja pas një tradhtie nuk e ndihmon marrëdhënien të ndreqet vetë dhe ndoshta nuk ndihmon edhe nëse marrëdhënia tani ka marrë fund. Hakmarrja nuk rregullon diçka që është thyer, megjithëse nuk është faji yt. Që këtu hapen shumë rrugë të ndryshme, duke pasur parasysh se sido që të shkojë, në fund të fundit, vendimi varet nga ju. Nëse mashtron apo jo, tani mund ta marrësh nën kontroll situatën dhe të vendosësh se çfarë do të bëhet së bashku me të ardhmen.

A IA VLEN TË HAKMERRESH PAS NJË TRADHTIE?

Momenti i zbulimit të tradhtisë zakonisht nuk është edhe aq befasues, nëse ndalon për një moment për të menduar. Ndoshta ka një tradhtar serial pranë teje ose marrëdhënia ka treguar mangësi. Nëse është faji yt apo faji i tij, në fund të fundit, nuk ka rëndësi. Tradhtia është një pasojë dhe pikënisje për konsiderata të reja rreth vetë marrëdhënies. E para nga të cilat është: A ia vlen të jesh me këtë person?

Mendo pak për atë që të ndodhi dhe si ndodhi. Nëse mendon se tradhtia mund të shkatërrojë pjesën tjetër të marrëdhënies, nuk e ke aspak gabim. Ai të tradhtoi dhe tani të thotë sepse u pendua, ose ndoshta e zbulova. Nuk ka rëndësi. Në momentin që vendos të mashtrosh, ke vendosur automatikisht se marrëdhënia mund të arrijë në një përfundim.

TË FALËSH OSE TË HAKMERRESH PAS NJË TRADHTIE

Falja nuk është më pak e dukshme se hakmarrja. Kur mendojmë për faljen, e kthejmë atë në detyrën shoqërore dhe morale të çdo individi për të qenë tolerantë me njerëzit që e rrethojnë. Megjithatë, kur fal me kokë dhe jo me zemër, i shkakton vetes dhunë të konsiderueshme. Kur e pranon me gatishmëri se hakmarrja nuk është një mundësi dhe zgjedh faljen, sepse të duket e vetmja mënyrë për të ndrequr marrëdhënien, do të të duhet ta bësh këtë duke u siguruar që të mos e lëndosh veten.

Ai fillon të perceptojë dhe të studiojë atë që ka ndodhur, duke marrë në konsideratë para së gjithash atë që ju ndjeni, dhe pastaj – vetëm në fund – atë që ju mendoni se është e drejtë për të bërë. Marrëdhëniet që nuk e kapërcejnë tradhtinë janë të shumta dhe nuk ka asgjë të keqe të kthesh faqen. Në mënyrë të ngjashme, falja nuk është një gjendje hiri në të cilën e mbështillni partnerin tuaj. Është para së gjithash një vetë-ndërgjegjësim që të bën të thuash: po, ai më tradhtoi, por unë e kuptoj pse ai e bëri atë dhe unë dua ta fal atë sepse është e drejtë në këtë mënyrë.

Mos harro se i vetmi person me të cilin do të jesh deri në fund të ditëve të tua je ti. Nëse mendon se mund të falësh, kjo do të thotë edhe se në njëfarë mënyre do të jesh në gjendje ta lësh atë që ka ndodhur pas teje përgjithmonë. Dhe nuk është e lehtë./ Psikologjia

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al