Shpeshherë, bëjmë përgjegjës vaktin e darkës apo karbohidratet për shtimin në peshë.
Ndërkohë një dietologe e njohur greke, Flora Loikianou në një analizë të saj hedh poshtë katër mite që shpesh pengojnë për humbjen në peshë.
Me shkencën e të ushqyerit në zhvillim të vazhdueshëm dhe internetin me informacione të reja ushqyese, tani ka shumë mite që qarkullojnë rreth humbjes së peshës.
Ne rendisim mitet më të zakonshme të të ushqyerit që ju të jeni të vetëdijshëm herën tjetër që do të dëgjoni një prej tyre:
Miti i parë: “Më duhet të ndërpres darkën për të humbur peshë!”
Vakti i mbrëmjes është gjëja e parë që dikush fajëson me rritjen e peshës trupore. Por darka është pjesë e një diete të shëndetshme dhe të ekuilibruar dhe përbën rreth 25% të totalit të kalorive tona ditore. Në mënyrë ideale, rekomandohet që darkën ta konsumojmë rreth 2-3 orë para gjumit ose të paktën në orare të caktuara çdo natë, në mënyrë që ritmi i trupit, pra ora e tij biologjike, të mos dalë jashtë sinkronizimit. Faktori më i rëndësishëm në menaxhimin e peshës është cilësia dhe sasia e ushqimit që hamë gjatë gjithë ditës, jo ndonjë ushqim apo vakt i vetëm.
Miti i dytë: “Karbohidratet ju shëndoshin”
Karbohidratet janë thelbësore në dietën tonë. Është një lëndë ushqyese thelbësore që formon bazën e piramidës mesdhetare dhe është burimi kryesor i energjisë së trupit. Veçanërisht karbohidratet komplekse, të cilat gjenden te bishtajoret, buka me drithëra, orizi kaf, tërshëra, frutat dhe perimet, janë shumë të rëndësishme për funksionimin e mirë të organizmit dhe të zorrëve. Është mirë të shmangni karbohidratet e thjeshta, përkatësisht sheqerin dhe miellin e bardhë. Prandaj, nëse kemi karbohidrate në dietën tonë si pjesë e një programi të ekuilibruar, ato sigurisht që nuk do të na rrisin peshën.
Miti i tretë: “Për të humbur peshë, duhet të jem i uritur”
Nuk ka asnjë studim që mbështet se për humbje të suksesshme në peshë, është e nevojshme të vdesësh nga uria. Mos kalimi i vakteve dhe ushqimeve të lehta çon në uri të fortë dhe në fund nervozizëm, lodhje dhe frustrim. E gjithë kjo do të çojë në ndalimin e dietës dhe përpjekjeve, ndërsa gjithashtu ngadalësojnë metabolizmin tonë. Një dietë e ekuilibruar, siç duhet, i ofron trupit sasinë e duhur të lëndëve ushqyese, lëngjeve dhe fibrave për të mbuluar ndjenjën e urisë dhe për të reduktuar në mënyrë efektive peshën tonë.
Miti i katërt: “Kur jam jashtë udhës nga pikëpamja e ushqimit, një dietë detoksifikimi do të më rikthejë aty ku isha”
Nuk ka ushqime apo dieta të veçanta që mund të detoksifikojnë trupin. Zakonisht, dietat detoksike konsiderohen dieta që rekomandojnë të hahet vetëm një kategori ushqimore për një periudhë të caktuar kohe. Për shembull, duke ngrënë vetëm supë ose sallatë ose fruta ose duke përjashtuar një shumëllojshmëri të gjerë ushqimesh nga dieta. Megjithatë, këto dieta strikte nuk kanë aftësinë për të detoksifikuar trupin. Detoksifikimi bëhet vetëm nga organet e duhura të trupit, si mëlçia, veshkat dhe zorrët dhe nuk ka asnjë arsye për t’iu drejtuar zgjidhjeve të tilla.
Miti 5: “Një dietë pa gluten ju ndihmon të humbisni peshë”
H gluten është një proteinë që gjendet në drithëra si gruri, elbi, thekra dhe produktet e tyre. Disa njerëz janë intolerantë ndaj glutenit dhe është e rëndësishme ta largojnë atë nga dieta e tyre. Megjithatë, nuk ka asnjë provë që një dietë pa gluten te njerëzit që nuk janë intolerantë ndihmon në humbjen e peshës. Arsyeja që dietat pa gluten pretendohet se ndihmojnë në humbjen e peshës është sepse ato heqin ushqime të tilla si drithërat, makaronat, buka dhe ëmbëlsirat që janë të larta në kalori. Nga ana tjetër, është treguar se një dietë pa gluten mund të çojë edhe në shtim në peshë, në varësi të sasisë dhe cilësisë së ushqimit të konsumuar në përgjithësi.
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panoramaplus.al