2 Tetor, 2023

Sytë tuaj mund t’ju tregojnë se edhe sa vite ju kanë mbetur për të jetuar, ja çfarë duhet të dini


Sipas një studimi të fundit, retina përmban të dhëna jetësore për orën tonë biologjike dhe jetëgjatësinë.

Shpesh thuhet se sytë janë pasqyra e shpirtit: jo vetëm kaq, ata janë edhe “mjeku” ynë i brendshëm dhe mund të zbulojnë informacione shumë të vlefshme për jetëgjatësinë tonë, orën biologjike, sëmundjet e mundshme të ardhshme.

Kjo konfirmohet nga një studim i fundit, i publikuar në British Journal of Ophthalmology, në të cilin studiuesit analizuan retinën e rreth 47 mijë të rriturve, duke vënë në dukje se gjendja e shëndetit të membranës transparente brenda kokërdhokut pasqyron moshën tonë dhe zbulon diçka më shumë rreth asaj që na ka mbetur për të jetuar.

Hulumtimi zbuloi se njerëzit, retinat e të cilëve ishin “më të vjetër” se mosha e tyre aktuale kishin më shumë gjasa të vdisnin në dekadën e ardhshme – një gjetje mjaft e rëndësishme që mund të ketë implikime të thella për sëmundjet neurodegjenerative, të tilla si sëmundja e Alzheimerit, dhe të provohen kritike në parandalimin.

Ekipi ndërkombëtar krahasoi “moshën biologjike” të çdo retine me moshën kronologjike të atij personi, duke gjetur një “hendek të moshës retinale” në shumë pjesëmarrës: përtej vdekjes nga kanceri ose sëmundjet e zemrës, midis 49 dhe 67% e vdekjeve të parakohshme ndodhën kur hendeku midis shëndetit të retinës dhe moshës aktuale ishte më i madh.

“Këto gjetje sugjerojnë se mosha e retinës mund të jetë një biomarker klinikisht domethënës i plakjes,” thanë studiuesit./PSIKOLOGJIA

 

 

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al