10 Tetor, 2022

Dita e shëndetit mendor, pse gratë janë më të rrezikuara?


Dita Botërore e Shëndetit Mendor, 10 tetori, është një mundësi për të reflektuar mbi rëndësinë e ndërhyrjeve dhe parandalimit në këtë kuptim, veçanërisht mbi mirëqenien psikologjike të femrës

Shëndeti i grave është i nënvlerësuar

Shëndeti i grave në përgjithësi ka qenë gjithmonë i nënvlerësuar. Ndërsa shumë theks i kushtohet shëndetit riprodhues, pjesa tjetër e çështjeve që lidhen me trupin e femrës duket se nuk ndikojnë në mjekësinë. Për më tepër, në vitet e fundit, aktivistë të ndryshëm kanë nxjerrë në pah vështirësitë që hasen në marrjen e diagnozës së endometriozës dhe vulvodinisë, sëmundje shumë të zakonshme që shpesh kërkojnë deri në 8 vjet për t’u diagnostikuar për shkak të mungesës së përgatitjes për temën e personelit mjekësor.

Incidenca e lëndës së femrave

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka theksuar se si gratë janë më të rrezikuara nga problemet mendore sesa burrat. Në fakt, të dhënat e OBSH-së dhe Ministrisë së Shëndetësisë italiane konfirmojnë se si në botë ashtu edhe në Itali ka një emergjencë në lidhje me një incidencë më të madhe të sëmundjeve mendore dhe në veçanti të depresionit, për gratë e moshës 15 deri në 44 vjeç. Prania e një kulmi të sëmundjes në këtë grupmoshë korrespondon me vështirësitë në adoleshencë dhe gratë e rritura – shpesh me fëmijë të mitur.

Rreziqet për psikikën e femrës

Tashmë në moshë të re dhe në rrugën e tyre arsimore, vajzat dhe vajzat e gjejnë veten nën stereotipe gjinore që më pas do të rëndojnë në evolucionin e tyre si njerëz dhe në psikikën e tyre. Për më tepër, presioni drejt përsosmërisë dhe në veçanti ndaj bukurisë çon në ankth të vazhdueshëm për pamjen fizike. Një fenomen që shpesh gjykohet lehtë nga familjet, shkollat dhe vetë shoqëria, pasojat e rënda të të cilit janë gjithsesi evidente: 95% e njerëzve që vuajnë nga çrregullimet e të ngrënit janë vajza.

/Revista Psikologji

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al