Tre pyetje që mund të ndryshojnë marrëdhënien tuaj me ushqimin

Jun 10, 2022 | 15:32
SHPËRNDAJE

Marrëdhënia jonë me ushqimin ndryshon shpeshherë. Ndonjëherë na ndodh të numërojmë edhe kaloritë kur hamë, por sa e drejtë është kjo?

Cilat janë mesazhet që merrni rreth ushqimit?

Përvojat tona të para të të mësuarit për të ushqyer veten kanë një ndikim të fortë gjatë gjithë jetës sonë. Nëse nuk mund të njohim dhe dallojmë nga qëndrimet e pashëndetshme që kemi përvetësuar rreth ushqimit, ka të ngjarë të vazhdojmë në mënyrë të pandërgjegjshme një cikël vetëkritike apo edhe vetë-ndëshkimi. Marrja e kohës për të reflektuar se çfarë lloj mesazhesh kemi marrë rreth ushqimit, ngrënies dhe trupit tonë mund të shkëlqejë një sasi të pabesueshme drite në mënyrën se si ushqehemi sot. Kur bëjmë këtë ushtrim, disa nga këto mesazhe mund të jenë të dukshme.

Cilat janë zërat tuaj kritikë të brendshëm rreth ushqimit?

Është shumë më sfiduese për njerëzit që të gjejnë ritmin dhe ekuilibrin e tyre natyror kur vetë ushqimi mund të nxisë ndjenjat e ankthit dhe fajit. Shumë njerëz luftojnë me mendime dhe ndjenja të çrregullta rreth asaj se si dukemi dhe çfarë hamë. Një element kryesor që po ushqen këtë ankth dhe faj (së bashku me vetëdyshimin dhe urrejtjen për veten) është “zëri ynë i brendshëm kritik”.

Si do ta trajtonit një mik në këtë situatë?

Si ndiheni kur një mik qorton veten para jush? Apo vazhdon një dietë tjetër kufizuese? Po kur ndihen fajtorë për të shijuar një vakt ose për të pasur një kënaqësi? Reagimet tona mund të variojnë nga vërshimi i syve deri te shqetësimi dhe mbrojtja e vërtetë. E megjithatë, ne rrallë jemi të prirur të shprehim të njëjtën dhembshuri ndaj vetes.

Revista Psikologjia

© Panorama.al

Te lidhura