Temperatura e ulët te fëmijët, nga se shkaktohet dhe si mund ta dallojmë

| 16:31
SHPËRNDAJE

Njeriu është i aftë të rregullojë temperaturën e trupit brenda intervalit normal, pavarësisht nga gjendja përreth.

termo

Ky mekanizëm natyror njihet si termorregullim dhe është pjesë e termostazës. Temperatura e trupit matet me ndihmën e termometrit. Vlera përfaqësohet në varësi të llojit të termometrit, që përdoret për qëllimin e matjes. Ashtu si presioni normal i gjakut dhe shkalla e pulsit, temperatura e trupit është një shenjë jetike që përdoret për monitorimin e gjendjes së përgjithshme shëndetësore.

Para se të trajtojmë temperaturën e ulët te fëmijët, le të përpiqemi të kuptojmë se cila është temperatura normale e trupit për fëmijët. Është për t’u mbajtur mend se vlera e temperaturës normale ndryshon në bazë të moshës, kohës së matjes dhe zonës së matjes.

Është konstatuar se temperatura më e ulët është në periudhën e hershme të mëngjesit (midis orës 4:00 dhe orës 6:00), ndërsa temperatura më e lartë e trupit është regjistruar në orët e mbrëmjes (midis orës 18:00 dhe 20:00). Një termometër rektali përdoret zakonisht për matjen e temperaturës së trupit te fëmijët.

Maja e pastër e pajisjes pozicionohet me kujdes në rektumin e fëmijës. Sidoqoftë, leximi i temperaturës mund të merret edhe oral, nën sqetull ose duke vendosur termometër në vesh. Për matjen me gojë, temperatura normale e trupit për fëmijë është 98.6°F. Luhatja në temperaturën e trupit me 1°F konsiderohet normale. Por, nëse leximi i temperaturës rektale për një fëmijë është 97°F ose më poshtë, diagnostikohet hipotermia.

ÇFARË E SHKAKTON TEMPERATURËN E ULËT TË TRUPIT TE FËMIJËT?

Përkundër procesit të termorregullimit, temperatura e trupit bëhet anormale në kushte të caktuara. Për shembull, hipertermia është një tregues i infeksionit dhe përgjigje inflamatore. Një ngritje e lehtë pritet nëse fëmija merr pjesë në aktivitete pak para se të kontrollojë temperaturën. Shumica e prindërve janë të njohur me ethet ose temperaturën e ngritur të trupit te fëmijët. Sidoqoftë, jo shumë prej tyre dinë për pasojat e temperaturës së ulët te fëmijët. Temperatura e ulët e trupit në gjuhën mjekësore njihet si hipotermi.

SHKAKTARËT

Njësoj si me temperaturën e lartë edhe temperatura e ulët nuk duhet të neglizhohet. Por, cilat janë shkaqet e temperaturës së ulët te fëmijët? Faktorët e brendshëm dhe ata mjedisorë ndikojnë në temperaturën e trupit të një fëmije, ose të një të rrituri, në çdo kohë të caktuar. Ekspozimi ndaj kushteve të ftohta mjedisore për një periudhë të zgjatur, është një shkak kryesor i uljes së temperaturës së trupit. Kështu, veshja e rrobave shtesë dhe rrobat e leshta gjatë muajve të dimrit është domosdoshmëri për ruajtjen e temperaturës normale te të miturit.

Përveç kësaj, disa sëmundje ndikojnë negativisht në aftësinë e trupit për të kontrolluar temperaturën, duke bërë kështu që temperatura e trupit të bjerë nën kufirin normal. Arsyet e mundshme për të shkaktuar temperaturë jo të ulët anormale te fëmijët janë humbja e tepërt e gjakut për shkak të dëmtimeve aksidentale, goditjeve dhe efektit anësor të ilaçeve të marra për të luftuar ethet. Gjithashtu, hipotermia manifestohet si një shenjë fizike për qelizat e kuqe të gjakut të ulët (anemi), nivelin e ulët të sheqerit në gjak (hipoglicemia) dhe funksionin jonormal të tiroides (hipotiroidizëm).

Kur temperatura e trupit ulet ndjeshëm, enët e gjakut kontraktohen në mënyrë të pavullnetshme, si një mjet për të kursyer energjinë e nxehtësisë. Kjo sjell tkurrje të shpejtë të muskujve dhe dridhje të trupit për të rritur temperaturën e trupit. Shenjat e hipotermisë te fëmijët janë lëkura e ftohtë, ngjyra e zbehtë e lëkurës, përgjumja, letargjia, konfuzioni, shkalla e ngadaltë e frymëmarrjes dhe pulsi i dobët. Nëse një fëmijë i përjeton këto simptoma, veproni shpejt për gjenerimin e nxehtësisë së trupit dhe kërkoni kujdes mjekësor.

PARANDALIMI

Për parandalimin e temperaturës së ulët të trupit te fëmijët, prindërit duhet të sigurohen që fëmija i tyre vesh veshje të përshtatshme për kushtet mbizotëruese klimatike. Sigurohuni që të kontrolloni në mënyrë periodike temperaturën e trupit të tyre, në mënyrë që të shmangni çdo situatë mjekësore. Nëse kërkohet, mbështillni ato me batanije ose materiale të tjera të trasha. E fundit, por jo më pak, ushqeni fëmijën me gllënjka të nxehta për të inkurajuar relaksimin dhe për të rikthyer shpejt temperaturën normale të trupit.

 

Te lidhuraSubscribe

      
             

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Panorama" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.
KOMUNITETI PANORAMA ONLINE: https://facebook.com/groups/panoramaonline/

 

S'KA KOMENTE

Comments are closed.