“Shqiptarët mashtrojnë se janë viktima të ‘skllavërisë moderne’”- Qeveria britanik shtrëngon masat: Ja akti i ri që ka prezantuar

Feb 1, 2023 | 11:56
SHPËRNDAJE

Qeveria britanike ka prezantuar një akt të ri për të goditur individët që kanë fituar mbrojtje në Mbretërinë e Bashkuar si viktima të supozuara të trafikimit të qenieve njerëzore. Ministria e Brendshme tani mund të kërkojë prova të skllavërisë moderne.

2a7a4539114b869d9490c615116983114134c493

Mbretëria e Bashkuar ka miratuar masa të reja për të përshpejtuar dëbimin e kriminelëve të huaj, duke goditur njerëzit që kanë kërkuar mbrojtje si viktima të supozuara të “skllavërisë moderne”.

Masat, që hyjnë në fuqi sipas një Akti të ri për Kombësinë dhe Kufijtë, nënkuptojnë se punonjësit e çështjeve të Home Office mund të kërkojnë në të ardhmen prova të skllavërisë moderne (si p.sh. nga një oficer policie ose punonjës bamirësie që ka ndihmuar viktimën në të kaluarën), në vend që të pranojnë një dëshmi personale.

“Është krejtësisht e padrejtë që viktimat e vërtetë të skllavërisë moderne mund të lihen duke pritur më gjatë për të marrë mbrojtjen që u nevojitet për shkak të abuzimit flagrant të sistemit,” tha Sekretarja e Brendshme Suella Braverman në një deklaratë të hënën (30 janar).

“Ndryshimet që hyjnë në fuqi do të nënkuptojnë se nëse keni kryer një shkelje, ne kemi fuqinë të refuzojmë mbrojtjen tuaj dhe t’ju dëbojmë nga vendi ynë,” tha Braverman.

“Ne duhet t’i ndalojmë njerëzit që të shfrytëzojnë ligjet tona të imigracionit dhe azilit… Unë personalisht jam e vendosur të godas ata që abuzojnë me bujarinë e publikut britanik dhe e marrin vendin tonë për një udhëtim,” shtoi ajo.

Zyra e Brendshme e Britanisë miratoi masat, duke përmendur rastin e një përdhunuesi të dënuar, i cili apeloi kundër një vendimi të ministrisë së brendshme për ta dëbuar atë, duke pretenduar se ai ishte viktimë e një rrjeti kriminal të përfshirë në trafikimin e qenieve njerëzore.

Agjencia kombëtare e krimit pretendon manipulimin e NRM-së (Mekanizmi Kombëtar i Referimit)

Në nëntor 2022, Agjencia Kombëtare e Mbretërisë së Bashkuar kundër Krimit tha në një raport se grupet shqiptare të krimit në veçanti po manipulonin me Mekanizmin Kombëtar të Referimit, i cili po reformohet sipas aktit të ri

Raporti pretendonte se emigrantët shqiptarë janë trajnuar për të thënë se janë viktima të skllavërisë moderne kur kapen nga autoritetet ndërsa punonin në sipërmarrje kriminale si fermat e kanabisit, në mënyrë që ata të mund të aplikojnë në NRM – e cila i ndihmon t’i referojnë ata tek agjencitë qeveritare për të marrë mbështetje.

Grupet e të drejtave, megjithatë, kanë kritikuar masat e reja të qeverisë britanike për kompromentimin e mbrojtjeve për viktimat e vërteta të skllavërisë moderne.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura