Shenjat/ Viktimizimi kronik, njerëzit që jetojnë duke u ankuar…

SHPËRNDAJE

Kjo nuk është e pazakontë, është pjesë e përvojës njerëzore. Megjithatë, kur viktimizimi bëhet një mënyrë jetese, gjërat bëhen më serioze! Disa njerëz jetojnë në “viktimizim kronik”, domethënë, ata vazhdimisht e shohin veten si viktima të gjithë asaj që jeta i vendos në rrugën e tyre. Me ose pa vetëdije, vazhdimisht kërkojnë ndjenjat e fajit për qëndrimet e tyre negative në mënyrë që të lirohen nga përgjegjësitë e tyre.

Kjo sjellje mund të çojë në një çrregullim paranojak, kur zakon i fajësimit të njëri-tjetrit për të gjitha sëmundjet bëhet një mënyrë jetese. Ky qëndrim është i dëmshëm për të dyja palët.

Njerëzit që vuajnë nga viktimizimi kronik shpesh tërheqin ndjenja negative në jetën e tyre dhe rezultati është negativiteti që jeton brenda tyre. Në shumë raste, ata gjithashtu miratojnë zakone agresive viktimizimi, duke sulmuar dhe akuzuar ata rreth tyre, duke përhapur mungesën e tolerancës dhe mosrespektimit kudo që të shkojnë.

Disa karakteristika dhe zakone të njerëzve që kryejnë viktimizimin kronik.

  1. Shtrembërimi i realitetit

Për këta njerëz, gjithçka që shkon keq në jetën e tyre është gjithmonë e lidhur me një person tjetër dhe nuk është faji i tyre. Ata e shohin realitetin në mënyrë të shtrembëruar, ku vuajnë vetëm pasojat e veprimeve të atyre rreth tyre dhe rrethanave të jashtme. Ata gjithashtu janë vazhdimisht pesimist dhe gjithmonë zgjedhin të përqendrohen në gjërat e këqija të jetës së tyre, duke lënë mënjanë gjithë të mirat që e rrethojnë.

  1. Vajtimet e tyre i ngushëllojnë

Duke e konsideruar veten viktima, ata nuk ndihen përgjegjës për gjithçka që ndodh në jetën e tyre. Pra, gjëja e vetme për ta është të qajnë. Ata e shohin keqardhjen si një gjë pozitive, sepse ajo përforcon rolin e tyre si viktima dhe përmes kësaj fitojnë vëmendjen dhe konsideratën e njerëzve rreth tyre. Ata nuk duan të zgjidhin problemet e tyre, vetëm të jenë në qendër të vëmendjes.

  1. Ata nuk bëjnë vetëkritikë të sinqertë

Ata nuk besojnë se ka ndonjë gabim në sjelljen e tyre. Përkundrazi, gabimi është gjithnjë i tjetrit. Në këtë mënyrë, ata nuk pranojnë këshilla, kritika, kanë shumë më pak kohë për të reflektuar mbi vetveten dhe qëndrimet e tyre.

Strategjitë e përdorura nga viktimat kronike

Këta njerëz e dinë që kur janë viktima, ata duhet të gjejnë dikë tjetër për të fajësuar. Në këtë mënyrë, ata përdorin disa strategji për të bërë punën e tyre. Është e rëndësishme të dimë disa nga këto strategji për të mbrojtur veten.

Ja disa prej tyre:

  1. Retorika viktimizuese

Këta njerëz përdorin fjalët tona kundër vetes dhe pa e kuptuar, na bëjnë të supozojmë pozicionin e sulmuesit e jo të viktimës. Ata e bëjnë këtë duke marrë rolin e viktimës, në mënyrë që të konsiderohet intolerant, agresiv dhe egoist. Në vend që të debatojnë me ne, ata thjesht heshtin sepse janë sulmuar, gjë e cila shpesh funksionon.

  1. Viktimizimi në distancë

Viktimat shpesh përdorin fjalët për të shmangur përgjegjësinë. Një nga strategjitë që ata përdorin në këtë drejtim është përpjekja për të zhvlerësuar argumentet e njerëzve që përpiqen t’i ekspozojnë ata.

Përsëri ata bëhen viktima dhe manipulojnë faktet për të krijuar një mjedis tensioni dhe konfuzioni. Për shembull, nëse një person i përgjigjet viktimës me një fakt të provuar, i cili mohon deklaratën e tij të mëparshme, ai kurrë nuk do të pranojë se ai ka bërë një gabim. Në vend të kësaj, ai do të thotë diçka si: “Ky fakt nuk e mohon atë që thashë, ju lutem mos i shtyni fjalët për të krijuar më shumë konfuzion” ose “A jeni duke më fajësuar tani?” “Nuk mund të flas me ty sepse nuk dëgjon arsyen”.

  1. Manipulimi emocional

Manipulimi emocional është një strategji shumë efektive dhe prandaj është një nga më të përdorurit nga këta njerëz. Ata njohin njerëzit me të cilët jetojnë dhe janë shumë të mirë në identifikimin e emocioneve. Pra, kur ata mendojnë se janë efektive, ata nuk kanë problem të përdorin shantazhe emocionale për të arritur qëllimet e tyre.

Ata e bëjnë këtë duke zbuluar dobësinë e personit tjetër dhe duke eksploruar ndjeshmërinë, shqetësimin dhe vëmendjen që ekziston në zemrën e tyre. Në këtë mënyrë, është më lehtë për ta që t’i bëjnë ata të ndjehen fajtorë dhe të kthehen në rolin e tyre si viktima.

Një shembull shumë i zakonshëm mund të gjendet në shtëpitë tona ose në marrëdhënie me miqtë. Kur një person nuk dëshiron të marrë përgjegjësinë për gabimet që ai bën, ai thotë gjëra të tilla si: “Shih se sa bëj për ju dhe ja si ma ktheni”.

Si të merreni me këta njerëz?

Gjëja e parë që duhet të bëni është të pranoni se keni të bëni me një ekzekutues i cili do t’i drejtojë qëndrimet tona. Përpiquni  t’i rezistojmë akuzave dhe provokimeve të tyre dhe ta lironi veten nga ky cikël negativiteti. Mund të thoni se nuk keni kohë për sjellje toksike, por jeni të gatshëm t’i ndihmoni ata të përmirësojnë jetën e tyre.

Njerëzit mund të na lëndojnë vetëm kur u japim pushtet. Prandaj, gjithmonë kujdesuni për veten dhe mbrojeni energjinë nga ata që duan t’ju lëndojnë.

Burimi:Revista Psikologjia

Te lidhura

 

S'KA KOMENTE

Comments are closed.