“Trafikim mallrash, narkotikësh e armësh”/ SHBA godet grupin serb në Veri të Kosovës, zbardhet skema e ryshfetit, si financonin politikanët për të fituar zgjedhjet (EMRAT)

Dec 8, 2021 | 18:05
SHPËRNDAJE

Sot, Zyra e Kontrollit të Pasurive të Huaja e Departamentit Amerikan të Thesarit (OFAC) ka targetuar 16 individë dhe 24 entitete në disa vende të Europës dhe Hemisferës Perëndimore. 

serb

Në njoftim thuhet se Zvonko Veselinoviç si lideri i Grupit të Organizuar Kriminal (OCG) është një nga figurat më të korruptuara dhe më famëkeqe të Kosovës.

“Krimi i organizuar ndërkombëtar dhe korrupsioni shpesh shkojnë paralelisht me efektet masivisht destabilizuese mbi sundimin e ligjit dhe qeverisjen demokratike,” tha Drejtori i Zyrës së Kontrollit të Pasurive të Huaja Andrea M. Gacki.

“Thesari do të vazhdojë të çmontojë në mënyrë agresive lidhjet midis organizatave kriminale ndërkombëtare dhe aktivitetit korruptiv, veçanërisht nga ata në detyrë që kanë besimin e publikut”, shtoi ai.

Këto shpallje pasojnë veprimet e mëparshme këtë javë që synonin korrupsionin në Republikën Demokratike të Kongos dhe personat që kontribuojnë në shtypjen dhe minimin e demokracisë në mbarë botën.

“Zvonko Veselinovic (Veselinovic), udhëheqësi i Grupit të Krimit të Organizuar Zvonko Veselinovic (OCG), është një nga figurat më famëkeqe të korruptuara të Kosovës. OCG e Veselinovic është e angazhuar në një skemë ryshfeti në shkallë të gjerë me zyrtarë të sigurisë kosovare dhe serbe, të cilët lehtësojnë trafikimin e paligjshëm të grupit të mallrave, parave, narkotikëve dhe armëve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Grupi gjithashtu ka komplotuar me politikanë të ndryshëm në disa marrëveshje quid pro quo (shkëmbimit të përfitimeve), duke përfshirë ryshfetin në fillim të vitit 2019 të zyrtarëve kosovarë të sigurisë për të lejuar operacionet e tyre të kontrabandës ndërmjet Serbisë dhe Kosovës dhe ryshfetin e fundit të vitit 2017 të zyrtarëve kosovarë të sigurisë kufitare për të lejuar kalimin e sigurt për kontrabandistët”, thuhet në njoftim.

“Nga fundi i vitit 2017, Veselinovic dhe vëllai i tij Zharko Jovan Veselinovic (Zharko) kishin marrëveshje me politikanët për të ndihmuar partinë e tyre të fitojë zgjedhjet, të sigurojë fitore politike për kandidatët e tyre dhe të kontribuojë me shuma të mëdha parash për kandidatët. Në këmbim, këta politikanë do t’u jepnin vëllezërve kontrollin e zonave të caktuara për bizneset e tyre dhe ku ata mund të kryenin aktivitetet e tyre të paligjshme të biznesit pa ndërhyrjen e autoriteteve serbe, dhe gjithashtu do të ofronin informacion të pronarit të biznesit për të mbështetur investimet e biznesit të vëllezërve. Politikanët gjithashtu do t’i shpërblenin vëllezërit Veselinoviç duke punuar për t’u dhënë vëllezërve kontratat më të mira të infrastrukturës. Nga fundi i vitit 2017, Veselinovic dhe Zharko bënë donacione si metodë për pastrimin e parave që buronin nga sipërmarrja e tyre kriminale. Zharko ka qenë lider në OCG-në Veselinovic, duke punuar me vëllain e tij dhe OCG-në në aktivitetet e tyre të kontrabandës, frikësimin e dhunshëm të bizneseve, projektet e tyre të ndërtimit dhe infrastrukturës dhe projektet e tyre të zhvillimit të telekomunikacionit. Përveç kësaj, Veselinovic dhe grupi i tij u paditën për përfshirjen e tyre të dyshuar në vrasjen e liderit të partisë politike Oliver Ivanoviç në janar 2018. Veselinovic dhe anëtarët e tjerë të OCG, Milan Rajko Radojcic (Radojcic), Zeljko Bojic (Bojic) dhe Marko Rosic (Rosic), të gjithë u përmendën në aktakuzë për vrasjen, secili duke shërbyer rolin e tij në atentatin për ndërmarrjen kriminale”, vijon njoftimi.

Lista e grupit të organizuar kriminal të Zvonko Veselinoviqit përfshinë Rosiç, Andrija Zhelko Bojiç, Srgjan Milivoje Vuloviç, Milan Mihajloviç, Milan Radisavljeviç, Radovan Radiç, Sinisa Nedeljkoviç, Radule Steviç.

 

© Panorama.al

Te lidhura