Rriten shpresat për kurimin e kancerit, tashmë terapia qelizore CAR-T, arrin në Evropë

SHPËRNDAJE

CAR-T, terapia e parë qelizore për tumoret në botë arrin në Evropë. Siç pritej, në fakt, Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) i ka dhënë dritën jeshile dy “ilaçeve” të para, bazuar në modifikimin gjenetik të qelizave T të vetë pacientëve: tisagenlecleucel, për të trajtuar leuçeminë limfoblastike të qelizave akute B dhe përhapin limfomën e madhe të B-qelizave; dhe axicabtagene ciloleucel, gjithashtu për pacientët e rritur me limfomë të qelizave B të shpërndara dhe me limfomën mediastinale të B-qelizave primare.

terapi

TEKNOLOGJIA CAR-T

CAR qëndron për receptorin e antigjenit kimerik (në anglisht Chimeric Antigen Receptor) dhe është një proteinë hibride sintetike (d.m.th. Nuk ekziston në natyrë), në gjendje të njohë tumorin dhe të aktivizojë limfocitin T, një nga komponentët themelorë të sistemit tonë imunitar.

Lajmin e plotë e lexoni në linkun: http://www.panorama.com.al/panoramaplus/rriten-shpresat-per-kurimin-e-kancerit-tashme-terapia-qelizore-car-t-arrin-ne-evrope/

Te lidhura

 

S'KA KOMENTE

Comments are closed.