Raporti i MONEYVAL: Shqipëria nuk ka përmirësuar masat për të luftuar pastrimin e parave dhe financimin e terrorizmit

May 25, 2021 | 11:15
SHPËRNDAJE

Në raportin e fundit të MONEYVAL thuhet se Shqipëria nuk ka përmirësuar ndjeshëm masat për të luftuar pastrimin e parave dhe financimin e terrorizmit në përputhje me rekomandimet e Task Forcës së Veprimit Financiar (FATF).

download

Raporti i publikuar nga Këshilli i Europës thotë se si rezultat i vlerësimit të bërë në vitin 2018, Shqipërisë iu kërkua të raportonte te MONEYVAL.

“Mangësitë me pajtueshmërinë teknike u identifikuan në lidhje me sanksionet e synuara financiare, transparencën e rregullimeve ligjore, mbikëqyrjen e institucioneve financiare dhe bizneseve dhe profesioneve jo-financiare”, thuhet në raport.

MONEYVAL ka ekzaminuar një sërë masash legjislative, rregullatore dhe institucionale të zbatuara nga Shqipëria për të adresuar këto mangësi. Ai zbuloi se vetëm disa hapa pozitivë u morën nga autoritetet në lidhje me sanksionet financiare të synuara, të cilat nxitën që vlerësimi për Rekomandimin 6 të FATF të ndryshonte nga “jo i pajtueshëm” në “pjesërisht i pajtueshëm”.

Raporti pasues gjithashtu përfshiu zbatimin e kërkesave të reja ndërkombëtare për pasuritë virtuale, duke përfshirë, ndër të tjera, monedhat virtuale (Bitcoin, Ethereum, etj.) Dhe ofruesit e këtyre pasurive. Vlerësimi i Shqipërisë për zbatimin e këtij Rekomandimi është ulur nga “kryesisht i pajtueshëm” në “pjesërisht i pajtueshëm”. Vlerësimet e tjera mbeten të pandryshuara.

MONEYVAL ka vendosur që Shqipëria duhet të mbetet në procedurën e zgjeruar të ndjekjes dhe të raportojë përsëri për përparimin e mëtejshëm për të forcuar zbatimin e saj të masave LPP / LFT në bazë vjetore.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura