Pse duhet të ndaloni së shtuari kripë në ushqimin tuaj dhe çfarë mund të bëni për ta bërë vaktin më të shijshëm

Aug 17, 2022 | 21:13
SHPËRNDAJE

Shtimi i kripës në vaktin tuaj lidhet me një jetëgjatësi më të ulët dhe një rrezik më të lartë për vdekje të hershme, sipas një studimi të ri.

Happy woman with saltcellar in hand seasoning salad with excess of salt or pepper in a restaurant. Unhealthy eating habits lead to diseases

Studimi shqyrtoi më shumë se 500,000 njerëz në Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, të cilët iu përgjigjën një pyetësori midis viteve 2006 dhe 2010 në lidhje me zakonet e tyre të kripës dhe shpeshtësinë me të cilën ata e shtonin në ushqimin e tyre.

Studiuesit ndoqën pjesëmarrësit rreth nëntë vite dhe zbuluan se sa më shumë kripë të shtonin ata në vaktet e tyre, aq më të mëdha ishin shanset për vdekje të hershme. Megjithatë, ata njerëz të cilët konsumojnë nivele të larta të kripës mund të ulin rrezikun e tyre duke ngrënë më shumë fruta dhe perime, tha studimi.

Shoqata Amerikane e Zemrës rekomandon që të rriturit të konsumojnë jo më shumë se 2300 miligramë kripë në ditë – por vëren se “kufiri ideal” është 1500 miligramë në ditë. Konsumimi i tepërt i kripës mund të rrisë presionin e gjakut, i cili nga ana tjetër mund të shkaktojë sëmundje të zemrës, goditje në tru dhe sëmundje të veshkave, tha shoqata e zemrës.

Shërbimi Shëndetësor Kombëtar i Mbretërisë së Bashkuar rekomandon që të rriturit të kufizojnë marrjen e natriumit në rreth një lugë çaji kripë në ditë.

Ka një histori të gjatë kërkimesh shkencore që tregojnë se një dietë e pasur me kripë është e rrezikshme, por ky studim shton një nivel të ri kujdesi, tha autori kryesor i studimit Lu Qi, një profesor i epidemiologjisë në Shkollën e Universitetit Tulane, në Neë Orleans.

“Më shumë prova, veçanërisht ato nga provat klinike, nevojiten përpara se publiku të ndërmarrë ndonjë veprim,” tha ai. “Megjithatë, gjetjet tona janë në përputhje me studimet e mëparshme të cilat vazhdimisht tregojnë se marrja e lartë e natriumit është e lidhur negativisht me rezultate të ndryshme shëndetësore si hipertensioni dhe sëmundjet kardiovaskulare”.

Një meta-analizë e vitit 2020 e 133 sprovave të rastësishme klinike për uljen e marrjes së kripës gjeti prova të forta se ulja e natriumit dietik uli presionin e gjakut tek ata me hipertension ekzistues – dhe madje edhe tek ata që nuk ishin ende në rrezik.

Një nga fajtorët kryesorë të niveleve të larta të natriumit në dietat tona? Ushqime të prodhuara, të cilat shpesh përdorin kripë për aromë, strukturë, ngjyrë dhe ruajtje. Më shumë se 70% e natriumit që hanë amerikanët vjen nga ajo që i është shtuar nga industria ushqimore produkteve të blera në dyqane ose restorante, sipas Administratës së Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së .

“Shumica e pacientëve të mi nuk shtojnë kripë në tavolinën e darkës, por nuk e kuptojnë se rrotat e bukës, perimet e konservuara dhe gjokset e pulës janë ndër fajtorët më të këqij (të natriumit të lartë) në SHBA”, tha Dr. Stephen Juraschek, një. asistent profesor në Shkollën Mjekësore të Harvardit që hulumton natriumin dhe hipertensionin.

Juraschek nuk ishte përfshirë as në studimin e Biobank, as në meta-analizën e vitit 2020.

Por kripa e bën gjithçka të shijojë aq mirë sa mund të mendoni.

Megjithatë, ka strategji për të mbajtur një shije të gjallë dhe për të krijuar pjata joshëse me më pak kripë, tha Carly Knoëles , një dietologe e regjistruar e cila është gjithashtu një kuzhiniere private.

Knoëles rekomandon gatimin në shtëpi — ku keni më shumë kontroll mbi kripën gjatë përgatitjes së vaktit tuaj — leximin më shpesh të përbërësve në produktet që konsumoni, zëvendësimin e përzierjeve të barishteve dhe erëzave pa kripë dhe fokusimin e dietës suaj në ushqime të përpunuara minimalisht.

 

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura