Pse disa njerëz bien në dashuri menjëherë…

Jun 21, 2022 | 14:25
SHPËRNDAJE

Është e lehtë të pëlqesh dikë, kur “ka kimi” se krijohet një magji e caktuar që shkakton tërheqjen. Le të shohim pse disa njerëz janë veçanërisht të predispozuar ndaj “kimisë” dhe kanë një “dashje të lehtë”.

Sepse unë bie në dashuri menjëherë

Një mik i dashur ankohej pothuajse çdo ditë dhe përsëriste fjalë fjalë për fjalë: “Unë dashurohem gjithmonë me të gjithë!

“Epo, të dashurosh lehtë nuk është një dukuri e rrallë, përkundrazi! Shpesh ata që dashurohen lehtë mund t’ua mohojnë të tjerëve nga frika se mos i pakësohen ndjenjat e saj. Le të fillojmë nga ky koncept: të dashurosh është një gjë e mrekullueshme.

Mbrojtja juaj emocionale është ulur, kështu që ju jeni gati të mirëpritni dikë për të ndarë kohën dhe përvojat me të. Objekti i dashurisë suaj mund t’ju bëjë të buzëqeshni pa asnjë arsye, t’ju bëjë të ëndërroni ose… të bëhet, deri diku, një obsesion mendor. Të gjitha këto janë reagime krejtësisht normale të rënies në dashuri.

Rënia në dashuri dhe varësia emocionale

Kur pasionimi ose rënia e lehtë në dashuri marrin një konotacion më patologjik, mund të flasim për varësi emocionale.

Ka njerëz që, për shkak të vetëvlerësimit të ulët dhe mungesës së vetëpërkufizimit, priren të bien në dashuri dhe të zhvillojnë një varësi emocionale shumë shpejt, përpara se dikush t’u tregojë atyre dashuri ose interes ose sado pak interes dhe kujdes.

Gjithashtu në këtë rast, në bazë ka një zbrazëti të madhe emocionale, të cilën personi mundohet me dëshpërim ta plotësojë përmes dashurisë dhe marrëdhënies me tjetrin. Mbushja e një boshllëku emocional që i përket së shkuarës është krejtësisht e pamundur. Ai boshllëk duhet të shërohet dhe jo të plotësohet.

Vetëvlerësim i ulët dhe rënia në dashuri

Vetëvlerësimi i ulët nënvlerësohet shumë. Ne priremi t’u japim peshë shumë patologjive, flasim për çrregullime të personalitetit, por … në realitetin e përditshëm, është vetëvlerësimi juaj ai që mund të bëjë dallimin mes një dite të mirë dhe të keqe. Vetëvlerësimi i ulët ju vë në situata që nuk ju lejojnë të gjeni “personin e duhur”.

Arsyeja është e thjeshtë: në vend që të kërkoni dhe prisni dashurinë dhe respektin që meritoni, vetëvlerësimi i ulët ju bën jo vetëm të jeni të kënaqur, por edhe të kërkoni situata të papërshtatshme ose të pranoni thërrimet e dashurisë që tjetri dëshiron t’ju japë.

Revista Psikologjia

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura