Piperi i zi, ja pse nuk duhet të mungojë në gatim

Feb 23, 2020 | 11:24
SHPËRNDAJE

Shpesh quhet mbreti i erëzave, pip eri i zi është i njohur pasi ofron një numër përfitimesh shëndetësore, ndërsa siguron një aromë të shkëlqyeshme për çdo pjatë.

6DA46E47-CD36-442D-851C-DA1A6FE003CB

Përdorimi i piperit të zi në dietë ndihmon në humbjen e peshës, përmirësimin e tretjes, lehtësimin e të ftohtit dhe kollës, forcimin e metabolizmit dhe trajtimin e problemeve të lëkurës. Piper i zi përmban minerale si kalium, kalcium, magnez, fosfor, natrium, si dhe vitamina të tilla si tiaminin, riboflavin, niacin dhe vitaminën B6.

Lëndë ushqyese të tjera përfshijnë vitaminën E, folatet dhe vitaminën K. Piper i zi gjithashtu ka fibër dietike dhe një sasi të moderuar të karbohidrateve dhe proteinave. Ai ndihmon në humbjen e peshës, në lehtësimin e sinusit, astmës dhe bllokimeve të hundës.

Ai gjithashtu zvogëlon rrezikun e kancerit, sëmundjeve të zemrës dhe mëlçisë. Antioksidantët mund të parandalojnë ose riparojnë dëmet e shkaktuara nga radikalet e lira dhe të ndihmojnë në parandalimin e shumë sëmundjeve.

Piperina e gjetur në piperin e zi ndihmon në parandalimin e sëmundjeve tumorale, përfshirë kancerin e gjirit, kancerin kolorektal dhe kancerin e prostatës. Sidoqoftë, kërkohen më shumë studime kërkimore dhe prova klinike për të konfirmuar potencialin antitumoral.

PËRMIRËSON TRETJEN

Konsumimi i piperit të zi rrit sekretimin e acidit klorhidrik në stomak, duke lehtësuar kështu tretjen. Tretja e duhur është thelbësore për të shmangur problemet e zorrëve përfshirë diarrenë, kapsllëkun dhe dhimbjen e barkut.

I MIRË PËR LËKURËN

Piperi i zi mund të ndihmojë në sigurimin e lehtësimit nga vitiligo, që është një sëmundje e lëkurës, e cila bën që disa zona të lëkurës të humbin pigmentimin e saj normal dhe të kthehen në të bardhë. Piperina në piper mund të stimulojë lëkurën për të prodhuar pigment melanocitet.

 

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura