15 Janar, 2018

Zgjidhni një medalje dhe zbuloni sa stres keni për momentin

Zgjidhni një medalje, zbulo sa stres ke për momentin

Stresi është një gjendje mendore në të cilën ne hasim çdo ditë. Mund të shkaktohet nga presioni i një situate, një detyrë që duhet kryer, një ekzaminim që duhet mbështetur, shkurtimisht, nga një ngjarje e rëndësishme. Megjithatë, sot ne duam t’ju provojmë, bazuar në medaljen që zgjidhni, ne do t’ju tregojmë se cila është gjendja e stresit tuaj të tanishëm.

Shikoni medaljet dhe, pa menduar shumë, zgjidhni atë që ju goditi së pari dhe lexoni rezultatin.

Nëse zgjidhni medaljen:

  1. Stresi fiziologjik

Ngrihet për shkak të stërvitjes së tepërt fizike, mungesës së gjumit, kequshqimit ose madje edhe urisë nervore. Ky lloj i stresit mund të shkaktohet edhe nga dietat e rënda.

Ju duhet të dëgjoni më shumë trupin tuaj dhe t’i jepni pak afat: të paktën të përpiqeni të flini mirë gjatë fundjavave dhe të kujdeseni për dietën tuaj.

  1. Stresi psikologjik

Burimet kryesore të këtij lloji të stresit janë marrëdhëniet problematike me të tjerët dhe përvoja negative me ndërveprimin me shoqërinë. Për shembull, një konflikt serioz apo edhe një fjalë fyese.

Nëse keni mundësi për të zgjidhur konfliktin, është më mirë ta bëni atë. Forma e saj kronike dhe e zgjatur do ta përkeqësonte situatën. Me fjalë të tjera, duke folur hapur “vëndosja e pikave mbi i” është hapi i parë për të dalë nga ky lloj stresi.

  1. Stresi emocional

Arsyet për këtë lloj stresi janë të fshehura në shqetësimet negative. Për shembull, mosbesimi, ankthi, frika individuale dhe fobia, vështirësitë që duken të pakapërcyeshme dhe humbje të mëdha.

Sipas psikologëve, nganjëherë ju mund të lejoni që situata t’ju rrëshqasë. Ose, edhe më mirë, pranoni faktin se jo gjithmonë dhe jo gjithçka varet vetëm nga ne. Kjo është arsyeja pse ju nuk e bllokoni veten në këtë lloj situate. Punoni për t’i kapërcyer ato.

  1. Stresi i informacionit

Arsyeja për këtë stres është nevoja për të marrë një vendim kur keni pak informacion ose shumë informata. Të dhënat dhe mesazhet mund të vijnë nga burime të shumta, por, sigurisht, vendi i parë është i zënë nga media.

Mënyra më efikase është që vullnetarisht të kufizohet rrjedha e informacionit që vjen, gjë që mund të mos jetë e nevojshme. Për shembull, ndaloni së shikuari lajmet për pak kohë ose ta minimizoni komunikimin tuaj me njerëz që janë duke ju shqetësuar.

  1. Stresi nga përgjegjësia

Shkaktohet nga përgjegjësia që personi merr kur ai ka një funksion administrativ. Nuk ka të bëjë vetëm me punën. Në familje mund të jeni edhe personi që tregon iniciativën ose merr vendime të rëndësishme.

Në këtë rast, gjëja e rëndësishme është të kujtojmë se marrja e përgjegjësisë është një hap serioz. Edhe nëse gabon, duhet ta marrësh si një mësim që do të bëhet një përvojë pozitive.

  1. Stresi nga njerëzit negativë

Ky është lloji i stresit që është shumë i ri për shëndetin tuaj. Ju tentoni të kapeni në rrethana dhe të stresoni veten për gjëra të kota. Shko përtej, nganjëherë duhet të ndihesh mirë. Gëzoni jetën tuaj dhe lërini njerëzit që ju shkaktojnë presion dhe stres të fortë.

Burimi: Femrat

© Panoramaplus.al