15 Maj, 2019

VIDEO/ Ndërron jetë njeriu më i vjetër në botë që ka jetuar ndonjëherë. Çfarë tha ai për “sekretin” e jetëgjatësisë


Një pensionist rus, i cili pretendohet se ishte personi më i vjetër në botë që ka jetuar ndonjëherë, ka vdekur në moshën 123 vjeçare, shkruan britanikja “Mail”.

Babai i tetë fëmijëve, Appaz Iliev, nga republika e Ingushetisë, pranë Gjeorgjisë, lindi në periudhën e carit të fundit rus, i rrëzuar nga froni gjatë Luftës së Parës Botërore. I moshuari kaloi shumicën e jetës duke jetuar si bari.

Megjithatë, të dhënat e tij të lindjes u humbën, kështu që mosha e tij kurrë nuk mund të verifikohet. Njeriu më i vjetër i verifikuar i gjallë ishte Sarah Knauss nga SHBA, i cili vdiq në vitin 1999 në moshën 119 vjeç dhe 97 ditë.

Disa njerëz ia atribuojnë titullin Jeanne Calment, një grua franceze që pretendonte të ishte 122 vjeç dhe 164 ditë kur ajo vdiq në vitin 1997, por ka njëfarë debati mbi vërtetësinë e saj.

Njeriu më i vjetër që ka jetuar ndonjëherë ishte Jiroemon Kimura, i Japonisë, i cili vdiq në moshën 116 vjet, 54 ditë në vitin 2013.

Personi më i vjetër që aktualisht jeton është Kane Tanaka, gjithashtu nga Japonia, i cili është 116 vjeç dhe 127 ditë. Ajo mori titullin pas vdekjes së 117-vjeçares Chiyo Miyako në vitin 2018.

Iliev i atribuoi jetën e tij të gjatë pasi flinte për 11 orë në natë, duke u ulur në orën 19:00 dhe duke u ngritur në orën 6 të mëngjesit për të ushqyer kopenë e tij.

 

© Panoramaplus.al