18 Shtator, 2022

Studim/ Hani shumë kur jeni të stresuar? Ekspertët gjejnë zgjidhjen: “Ushqehuni” me muzikën e Eminem dhe Amy Winehouse


Mund të duket e natyrshme të “zhyteni” në ushqim dhe ëmbëlsira pas një dite stresuese në punë.

Por studiuesit besojnë se kanë zbuluar një truk të thjeshtë për të ndihmuar në largimin e dëshirës suaj për të ngrënë: Të dëgjoni muzikë!

Shkencëtarët analizuan se sa ushqime hanin gratë pasi kishin dëgjuar disa lloje muzike. Pjesëmarrëset u ndjenë të trishtuara, si pjesë e përpjekjeve të studimit për të parë sesi ushqimi dhe muzika mund të ndihmojnë për të luftuar emocionet negative.

Gratë që dëgjonin muzikë që përcjell ndjenja zemërimi ose trishtimi hëngrën gjysmën e sasisë së patateve, çokollatës dhe ëmbëlsirave, krahasuar me të tjerat që nuk u dhanë kufje, pra nuk dëgjuan muzikë.

Melodi të tilla përfshinin “Back To Black” të Amy Winehouse, “Mockingbird” të Eminem dhe “In The End” të Linkin Park.

Gratë hanin rreth një të tretën më pak pasi dëgjuan muzikë që ofronte ngushëllim, si p.sh. “Fix You” e Coldplay ose “Lay Me Down” e Sam Smith.

Dr Helen Coulthard, një eksperte në sjelljen e të ngrënit në Universitetin De Montfort, tha: “Nëse ndiheni të stresuar dhe jeni të shqetësuar që mund të çojë në të ngrënë shumë ushqime jo të shëndetshme, vendosni kufjet tuaja dhe dëgjoni një muzikë të këndshme ngushëlluese.”

Ajo shtoi se metoda mund të ndihmojë gjithashtu disa njerëz me humbje peshe. Nuk dihet se si funksionon muzika për të ndihmuar njerëzit të hanë më pak, por ekspertët sugjerojnë se mund të lidhet me lirimin e hormoneve të lumturisë si dopamina dhe serotonina.

Annemieke van den Tol, një psikologe muzikore nga Universiteti i Lincoln, e cila ishte bashkëautore e studimit, tha: “Mendoj se mesazhi i kthimit në shtëpi është nëse jemi të stresuar, mund të kemi tendencë të bëjmë diçka për të na bërë të ndihemi më mirë. Dhe në mënyrë të pandërgjegjshme ne mund të marrim ushqim sepse po na jep një dopaminë pozitive, serotonin, një nxitje që na bën të ndihemi më mirë. Por mendoni për alternativa – si muzika (e cila) mund t’ju japë njëlloj nxitje dhe t’ju bëjë të ndiheni më mirë kur jeni të trishtuar ose të stresuar.”

Për secilin studim, 120 grave iu kërkua të emërtonin një këngë që dëgjuan kur ishin të trishtuara, të stresuara ose në nevojë për shpërqendrim, dhe kjo iu luhej më pas kur hanin në kushtet e provës.

Gjetjet u prezantuan në Festivalin e Shkencës Britanike që organizohet nga Universiteti De Montfort në Leicester.

© Panoramaplus.al