29 Gusht, 2018

Rriten shpresat për kurimin e kancerit, tashmë terapia qelizore CAR-T, arrin në Evropë

CAR-T, terapia e parë qelizore për tumoret në botë arrin në Evropë. Siç pritej, në fakt, Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) i ka dhënë dritën jeshile dy “ilaçeve” të para, bazuar në modifikimin gjenetik të qelizave T të vetë pacientëve: tisagenlecleucel, për të trajtuar leuçeminë limfoblastike të qelizave akute B dhe përhapin limfomën e madhe të B-qelizave; dhe axicabtagene ciloleucel, gjithashtu për pacientët e rritur me limfomë të qelizave B të shpërndara dhe me limfomën mediastinale të B-qelizave primare.

TEKNOLOGJIA CAR-T

CAR qëndron për receptorin e antigjenit kimerik (në anglisht Chimeric Antigen Receptor) dhe është një proteinë hibride sintetike (d.m.th. Nuk ekziston në natyrë), në gjendje të njohë tumorin dhe të aktivizojë limfocitin T, një nga komponentët themelorë të sistemit tonë imunitar. Teknika, komplekse dhe futuriste, konsiston në izolimin e qelizave të bardha të pacientit, përzgjedhjen e limfociteve T dhe futjen brenda tyre (nëpërmjet një vektori viral të dhënë joaktive) të fragmentit të ADN-së që mbart informacion për të prodhuar proteinën hibride të CAR, në mënyrë që limfocitet T të fillojnë ta shprehin atë në sipërfaqen e tyre. Në atë moment, qelizat T transformohen në një ilaç të personalizuar dhe potencialisht në gjendje të aktivizohet kundër tumorit. Terapia është e njëhershme.

HAPI I RADHËS

Çfarë do të ndodhë tani? “Nga ky moment, ilaçet janë vënë në dispozicion për qytetarët evropianë dhe organet rregullatore, AIFA në Itali, do të duhet të negociojë koston, si me çdo mjekim tjetër”, shpjegon Paolo Corradini, Profesor i Hematologjisë në Universitetin e Milanos dhe president i Shoqërisë Italiane të Hematologjisë (SIE). “Problemi i ri është se duke qenë terapia e parë qelizë antikancer në botë, AIFA do të duhet të bëjë një udhëtim për të kuptuar se cilat qendra janë në gjendje ta bëjnë një terapi të tillë të ndërlikuar dhe të shtrenjtë, e cila ka karakteristika unike. Ne duhet të krijojmë një staf të ri kompetent dhe që e njohin këtë temë, për t’u shërbyer njerëzve”.

Burimi: Revista Psikologjia