30 Janar, 2023

Pse qeshim në momente serioze? 6 mënyra për ta ndaluar atë brenda sekondave


Është një reagim emocional

Nëse qeshni gjatë një situate të papërshtatshme, nuk do të thotë se jeni një person i keq. Në fakt, mund të shkojmë edhe aq larg sa të themi se kjo nuk është e qeshura e vërtetë sepse është vetëm një rezultat i mekanizmit mbrojtës të trupit për të ulur ankthin, konfuzionin, stresin dhe shqetësimin që po përjetoni në atë moment.

Në një farë mënyre, e qeshura na largon vëmendjen nga trauma dhe dhimbja duke lëshuar reagime pozitive. Gjithashtu na ndihmon të luftojmë me të gjitha emocionet që po përjetojmë që mund të na bëjnë të pambrojtur ose të dobët.

Kafshoni buzët

Mundohuni të mendoni për një sjellje që mund ta zëvendësoni me të qeshurën. Disa shembuj që mund t’ju duken të dobishëm janë: lëpirja e buzëve, tundja e kokës, thithja e thellë dhe nxjerrja e frymës. Ju gjithashtu mund të kafshoni pjesën e brendshme të faqes ose buzëve, ose  të shtrëngoni veten në krah.

Klikoni mbi një stilolaps

E qeshura nervore nuk ndodh vetëm gjatë situatave kur përfshihet pikëllimi, ajo mund të ndodhë edhe në një moment serioz në punë. Kjo mund t’i komplikojë gjërat, dhe mënyra më e mirë që mund të përpiqeni të bllokoni të qeshurën tuaj është të klikoni një stilolaps. Përqendrohuni te klikimi në mënyrë që mendimet tuaja të largohen nga të qeshurit.

Qeshni ndërsa largoheni

E qeshura mund të jetë ilaç i mirë, por ta bësh atë përpara njerëzve që përjetojnë pikëllim nuk është e përshtatshme. Kurseni veten nga ngathtësia duke u kthyer dhe duke qeshur ndërsa largoheni, duke u përpjekur ta fshehni sa më shumë që të jetë e mundur. Ju gjithashtu mund të justifikoheni dhe të shkoni në tualet ose të silleni sikur keni harruar diçka në makinën tuaj dhe të thoni se duhet të shkoni ta kapni atë.

Fokusohuni në një ngjyrë në dhomë

Një mënyrë për të larguar mendimet tuaja nga të qeshurit është duke e zhvendosur fokusin tuaj në diçka krejtësisht të ndryshme. Për shembull, mendoni për një ngjyrë dhe filloni të shikoni nëpër dhomë për ta gjetur atë. Tani, shikoni sa herë shfaqet kjo ngjyrë. Edhe pse është një qëllim i vogël, ai do t’i drejtojë emocionet tuaja në diçka tjetër dhe mund të jeni në gjendje të gëlltisni të qeshurën tuaj.

Këndojini vetes një këngë

Recitimi i tekstit të një kënge është një mënyrë praktike për t’i larguar mendimet tuaja nga emocionet dhe në fakt pakësoni dëshirën për të qeshur.

Nxitni ajrin me buzë të mbyllura

Teknikat e frymëmarrjes mund të ndihmojnë në parandalimin e një shpërthimi të të qeshurit. Thjesht mbyllni buzët fort dhe mbyllni veshët me gishta. Tani përpiquni të nxirrni nga goja juaj dhe do të ndiheni sikur ajri do të shpërthejë nga buzët tuaja. Nxitja mund të largohet ndërsa ndjeni presionin në gojën tuaj./ PSIKOLOGJIA

© Panoramaplus.al